François De Keersmaecker: Voetbal is een levensschool

François De Keersmaecker: “Met 450.000 leden zijn we de grootste sportfederatie van het land.”

Met 450.000 aangesloten personen, waarvan 250.000 jongeren, vormt de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) niet alleen de grootste jeugdbeweging, maar ook de grootste sociale stroming en sportfederatie van het land. De bond onderneemt talloze initiatieven om de administratieve en sportieve organisatie van het voetbal te bevorderen én het imago van de sport, zijn leden én zijn sponsors te beschermen. Een gesprek met voorzitter François De Keersmaecker.

Brabant Manger: Wat is het doel van de KBVB?
François De Keersmaecker: “De KBVB heeft als doel om de administratieve en sportieve organisatie van de  voetbalsport te bevorderen. Dat vertaalt zich in diverse activiteiten zoals bijvoorbeeld het organiseren van de nationale en provinciale kampioenschaps- en bekerwedstrijden, de opleiding en begeleiding van de scheidsrechters, de Bondsschool, de veiligheid in de stadions, promoacties, enzovoort. Dagelijks zetten zo’n 150 werknemers zich in voor onze werking.”

Brabant Manger: De KBVB vertegenwoordigt ‘de grootste jeugdbeweging, de grootste sociale stroming en de grootste sportfederatie van het land’. Kunt u deze drie domeinen verder toelichten?
François De Keersmaecker: “Onze organisatie telt het hoogste aantal aangesloten leden en kinderen. Dat maakt van ons de grootste jeugdbeweging van het land. Daarnaast voorzien de KBVB en alle betrokken partijen in een gezonde vrijetijdsbesteding. Dit is een sociale, externe taak naar de gemeenschap toe die tot op heden onvoldoende appreciatie geniet van de overheid. En tot slot zijn we met 450.000 leden de grootste sportfederatie van het land.”

Brabant Manger: Welke boodschap schuilt er voor de KBVB achter de slogan ‘Voetbal is een levensschool’?
François De Keersmaecker: “Die slogan geeft aan dat voetbal zoveel meer is dan alleen maar tegen een balletje trappen. Bij voetbal leren kinderen op jonge leeftijd al veel vaardigheden aan die later een absolute meerwaarde kunnen betekenen: teamgeest, verantwoordelijkheid, fair play, enzovoort.”

Brabant Manger: Wat zijn de uitdagingen voor de KBVB op korte en lange termijn?
François De Keersmaecker: “Zowel op korte als langere termijn zien wij de verdere promotie van het voetbal in binnen- en buitenland, een nog betere ondersteuning van de nationale ploeg en een verdere professionalisering van de contacten met onze partners en sponsors als onze voornaamste uitdagingen. De KBVB heeft enorm veel plannen en werkt aan zeer waardevolle projecten. En die gaan heus niet altijd over onze nationale ploeg, alleen halen andere initiatieven jammer genoeg niet zo snel het nieuws.”

Brabant Manger: Hoe belangrijk is het bedrijfsleven voor de KBVB en het Belgisch voetbal?
François De Keersmaecker: “In onze sector kan je sponsoring niet wegdenken. Sponsoring en bedrijfsleven zijn zeer nauw met elkaar verweven. Bedrijven gaan bewust op zoek naar een link tussen het bedrijfsimago en de successen van de sportploegen. Zo wil men een perfect match vinden met bepaalde waarden in de gemeenschap. Sponsoring bij de KBVB draait – ook hier weer – niet alleen om de nationale ploeg. Bedrijven steunen bijvoorbeeld ook jeugdprojecten vanuit een sociaal oogpunt.”

Brabant Manger: Hoe tracht u bestaande en nieuwe commerciële partners te betrekken bij het voetbal?
François De Keersmaecker: “Daarvoor hebben we niet zo lang geleden een professionele marketingcel opgericht. Met deze cel onderhouden en optimaliseren we de contacten met bestaande partners, en gaan we actief op zoek naar nieuwe sponsors en mogelijkheden. Dankzij deze cel konden we de afgelopen twee jaar een groot aantal partners aantrekken, waaronder Cofi dis, Hamburg-Mannheimer, Citibank, Aannemingen Verelst.”

Brabant Manger: Omkoping in het voetbal heeft een negatieve impact op het imago van de sport. Ook voor bedrijven houdt dit risico’s in. Hoe gaat de KBVB hiermee om?
François De Keersmaecker: “Voor dit soort ‘schadelijke’ zaken richtten we een apparaat op, het Bondsparket. Het wordt geleid door mensen die professionele ervaring hebben met dergelijke situaties. Samen met de UEFA proberen we bijvoorbeeld zeer actief mee te werken aan de bestrijding van het gokken, dat onlangs opdook in onze sport. Zo’n actieve rol is onontbeerlijk, het gaat immers om je eigen imago én dat van alle leden en partners.”

Eerdere Artikelen