Evelien Den Tandt, Swiep – “Nu is het moment om je personeel te trainen”

Ongetwijfeld dwong de financiële crisis ook u om uw uitgaven te beperken. Had u een budget om uw personeel te trainen en op te leiden? Dan kromp u dat waarschijnlijk drastisch in. Of u zette het een tijdje in de koelkast tot u opnieuw ruimte hebt om daarin te investeren. Fout, zegt Evelien Den Tandt, zaakvoerster van Swiep. Net nu is het belangrijk om de ‘soft skills’ van uw medewerkers te ontwikkelen. Zo zet u op langere termijn betere resultaten neer.

Evelien Den Tandt.
Evelien Den Tandt.

 

M.M.: Ook de opleidingssector ontsnapt niet aan de economische crisis?
Evelien Den Tandt: “Nee. Grote bedrijven bieden nog wel opleidingen aan, maar dikwijls laten ze die door eigen medewerkers geven. Kleinere ondernemingen houden hun portefeuille meer dicht. Dat merk je ook aan het beslissingstraject. Het duurt heel lang vooraleer je als trainer een akkoord op zak hebt. Bedrijven willen zeker zijn dat een training wel degelijk oplevert wat ze zoeken. Bij andere ondernemingen is de personeelsstabiliteit dan weer ver te zoeken. Bedrijven zijn moeilijker te overtuigen van het nut van trainingen. En dat terwijl personeel opleiden nu meer dan ooit nodig is.”

M.M.: Waarom moeten bedrijven in deze tijden net wél in opleidingen investeren?
“Neem bijvoorbeeld verkopers en vertegenwoordigers. Klanten willen geen glad verkooppraatje meer, maar iemand die naar hen luistert en hen helpt. Vaardigheden – ‘soft skills’ – worden alsmaar belangrijker. De wereld evolueert zo snel, dat je je technische en theoretische bagage niet kan blijven vernieuwen. Samenwerken, luisteren, elkaars ideeën verder bouwen, jezelf duidelijk uitdrukken, je aan je collega’s en klanten aanpassen: het levert resultaten op en vermijdt misverstanden en frustratie. Gemotiveerd en positief ingesteld personeel doet je bedrijf groeien.”

M.M.: Verschillende ondernemingen moesten afslanken. Resultaat: evenveel of meer werk voor minder mensen. Willen ze dat met training oplossen?
“Bedrijven vragen expliciet naar trainingen in stressbestendigheid. Werknemers moeten inderdaad altijd maar meer taken tegelijkertijd aankunnen. Ze voelen de druk om te presteren en de stress die daarbij hoort. Door je werknemers te leren prioriteiten te stellen, duidelijk te communiceren, rustig te blijven en collega’s en klanten met respect te behandelen, leren ze daarmee omgaan. Problemen mag je niet uit de weg gaan. Kunst is ze te aanvaarden en ze als een uitdaging te zien. Zo los je ze gemakkelijker op.”

M.M.: Zijn er nog andere opvallende tendensen in de opleidingsvragen van bedrijven?
“Ondernemingen zetten meer in op creativiteit en innovatie. Om volledig mee te draaien, willen ze een stapje voor zijn op de concurrentie. Dat train je heel eenvoudig door je medewerkers voor alles te leren openstaan. Ben je alert en zie en hoor je wat er rondom je gebeurt, dan komt innovatie vanzelf. Creativiteit is een kwestie van zelf durven om ideeën op tafel te gooien, te luisteren en open te staan voor andere input. Creativiteit is besmettelijk. Je prikkelt anderen om ook met ideeën te komen en daarop verder te werken. En dat bereik je door regelmatig praktijkgerichte trainingen te organiseren die van al die vaardigheden een automatisme maken.“

Meer info: www.swiep.be

Eerdere Artikelen