Dilbeek – Burgemeester Willy Segers: “Betere mobiliteit voor aangenamere leefomgeving”

Burgemeester Willy Segers.
Burgemeester Willy Segers: “Brussel ligt vlakbij, maar toch zijn onze handelskernen interessant genoeg om lokaal te komen winkelen.”

Met meer dan 41.000 inwoners is Dilbeek de grootste gemeente van Vlaams-Brabant. Burgemeester Willy Segers (N-VA) nam in 1994 voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. In 2007 werd hij schepen voor Cultuur, Jeugd, Toerisme en Vlaams Beleid, om in 2013 burgemeester te worden. Het bestuur zet voornamelijk in op nieuwe investeringsprojecten om de mobiliteit in de stad te verbeteren.

M.M.: Wat zijn uw plannen voor de volgende jaren?

Willy Segers: “Deze legislatuur zetten we vooral in op de broodnodige heraanleg van wegen en fietspaden. Dit komt ook de lokale economie ten goede, want een betere mobiliteit geeft een aangenamere leefomgeving waarin ook aangenamer gewinkeld en gewerkt wordt. Voor het budget 2016 werd niet minder dan 16 miljoen euro aan investeringsprojecten voorzien. Bij de start van de legislatuur werd het bestuur geconfronteerd met een stevige leningslast van 990 euro per inwoner en een negatieve autofinancieringsmarge. Ook ontbrak de ruimte op exploitatie om bijkomende investeringen te financieren via extra leningen. In 2013 beslisten we om de gemeentelijke belastingen te verhogen, het ging niet anders. Vanaf 2016 is dit volledig zichtbaar in de gemeentelijke ontvangsten.”

“We zitten dus op een kantelmoment qua exploitatieontvangsten die de volgende jaren stabiel zullen blijven. Ook de exploitatie-uitgaven zijn onder controle met de nodige voorzieningen voor loonindexeringen en de verwachte stijgingen van de brandweerfactuur. Door dit exploitatieoverschot heeft Dilbeek in deze legislatuur nog maar 4 miljoen extra leningen moeten opnemen en kon de schuld per inwoner zakken tot 823 euro. Met de geplande investeringen, die zullen pieken in 2016 en 2017, worden bijkomende leningen wel terug noodzakelijk, waardoor de schuld opnieuw zal stijgen. Het blijft daarom belangrijk om voldoende overschot op exploitatie te boeken om de autofinancieringsmarge positief te houden tegen 2019 wanneer de impact van deze bijkomende leningen zichtbaar zal worden. We houden dan ook rekening met een ‘worst case’-scenario waarbij elke meevaller kan dienen om de schuld onder controle te houden.”

M.M.: Wat zijn de economische troeven van Dilbeek?

“Brussel ligt vlakbij, maar toch zijn onze handelskernen interessant genoeg om lokaal te komen winkelen. Het contact met onze lokale handelaars is vaak persoonlijker en je kan rekenen op een aangename dienstverlening. Ook is Dilbeek vlot bereikbaar. Wanneer het detailhandelsplan uitgevoerd wordt, gaat dit alleen nog maar beter worden.”

M.M.: Wat zijn de economische uitdagingen van Dilbeek?

“Vooral de uitvoering van het detailhandelsplan en de aanstelling van een parkmanager vormen de grootste uitdagingen. Door de vele wegeniswerken is het ook belangrijk om een nauw contact met de handelaars te onderhouden en de hinder zo veel mogelijk proberen te beperken.”

 

Eerdere Artikelen