Interview Bernard Hensmans, country manager van Monster
Ondanks relatief nieuwe formules als thuiswerk en flexibele uren is geld nog steeds de voornaamste motivatie voor de werknemer. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de carrièresite Monster en de Universiteit Antwerpen. “Geen verrassing,” vindt country manager Bernard Hensmans van Monster. Zelf durft hij het aan om verrassende carrièrekeuzes te maken, door bijvoorbeeld een droomjob bij Walt Disney op te geven en filmproducer in London te worden. “If you can dream it, you can do it. Anders krijg je uiteindelijk spijt dat je het nooit geprobeerd hebt,” vindt hij.
Waarom veranderen mensen van werk? Hoe kan een bedrijf goede werkkrachten motiveren om toch te blijven? De carrièresite Monster wilde het allemaal weten. Toch is het net de manager die er al heel wat verrassende carrièrewendingen heeft opzitten. Bernard Hensmans vertelt ons graag wat hem drijft.
Brabant Manager : Maar eerst, waarom dit grootschalig onderzoek?
Bernard Hensmans: “Omdat ondanks de crisissfeer er nog steeds heel wat knelpuntberoepen zijn. Eind augustus was er in Vlaanderen een werkloosheidsgraad van amper 2,3% bij hooggekwalificeerde werknemers. Dat is te verwaarlozen, hé. Het gaat niet alleen om ingenieurs en IT’ers, maar evengoed om leraars en verpleegkundigen. De reden? De vergrijzing van de arbeidsmarkt en de foute verhouding tussen wat het onderwijs aflevert aan competenties en wat het bedrijfsleven nodig heeft aan competenties. Het gevolg is dat bedrijven meer en meer geld en moeite moeten investeren in het vinden, aantrekken, opleiden en tenslotte houden van capabele mensen. In die zin zijn een bedrijf en een voetbalclub niet zo verschillend. Om al deze redenen wilden wij wel eens weten wat bepalend is voor de werknemer bij het blijven of vertrekken bij een werkgever.”
Brabant Manager :Wat leverde het onderzoek op?
Bernard Hensmans : “Dat de werknemers wel trouw zijn, maar niet getrouwd zijn met hun werkgever. Ze zijn niet op zoek naar ander werk, maar ze staan wel open voor opportuniteiten. Daarnaast heb je de twijfelaars die niet actief op zoek zijn naar ander werk, maar wel af en toe vacatures bekijken. De switchers vormen de kleinste groep, die zijn wel actief op zoek naar een andere job. Het is de levensfase waar je inzit die bepalend is tot welke categorie je behoort. Heb je kleine kinderen en een hypotheek te betalen, dan zal je allicht een trouwe werknemer zijn. Ben je al wat ouder, dan ga je gemakkelijker op zoek. Het is voor bedrijven dus belangrijk in te spelen op de levensfase van de werknemer. Maar het loon komt voor meeste werknemers nog steeds op de eerste plaats. Pas als de verloning goed zit, winnen de zachtere indicatoren, zoals thuiswerk en flexibele uren, aan belang in de retentie van een werknemer.”
Brabant Manager : Kijkt u daar van op?
Bernard Hensmans : “Eigenlijk niet. Veel mensen werken om te leven, liefst zo goed mogelijk, en leven niet om te werken.”
Plopsa en palliatieve zorg
Brabant Manager : Ziet u het zelf ook zo?
Bernard Hensmans : “Ik sta al sinds mijn dertigste aan het hoofd van bedrijven. Ik was jarenlang general manager van Buena Vista-Walt Disney Belgium, zette als change manager Plopsaland op de rails en was vicepresident van Adecco Europe. Interessante professionele uitdagingen, zeker, maar daarnaast haal ik toch ook wel voldoening uit enkele social profit projecten. Ik zit in de raad van bestuur van het Cédric Hèle Instituut, dat is het Vlaams Instituut voor de Psychosociale Oncologie, en was actief in het palliatief dagcentrum Topaz in Wemmel. Professor Wim Distelmans, kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskune aan de VUB, inviteerde me een paar jaar geleden om dit maatschappelijk engagement op te nemen. Ik ben hem daar heel dankbaar om.”
Brabant Manager :Een palliatief centrum en een instituut dat zorgverleners ondersteunt in hun omgang met kanker. Een heel andere wereld dan de top van een bedrijf.Wat trekt je er in aan?
Bernard Hensmans : “Hoe klein ook in vergelijking met de ongelooflijke inzet van de professionals die dag in dag uit in de zorgsector werken. Het is eigenlijk een gigantische verrijking van je leven, dus ik doe het ook een beetje uit egoïsme, hoor. Het helpt me trouwens ook om dingen in het bedrijfsleven te relativeren. Dat is heel belangrijk. Als je met palliatieve zorg aan de ene kant bezig bent, plaats je beslissingen in het bedrijfsleven aan de andere kant in een ander daglicht.”
The War Bride flopte
Brabant Manager :Tegenslagen?
Bernard Hensmans : “Ja, ik vind dat iemand een sterkere manager is als hij al tegenslagen heeft moeten verwerken. Ik spreek uit ervaring. Ik ben gestopt bij Walt Disney om filmproducent in Londen te worden. Ik ben het anderhalf jaar geweest als partner van Random Harvest Pictures en heb twee films uitgebracht. Born Romantic hebben we nog met winst kunnen verkopen. De tweede film, The War Bride, hebben we niet aan kostprijs verkocht gekregen.”
Brabant Manager : Was het een droom om filmproducent te worden? Heb je er spijt van, nu die droom mislukt is?
Bernard Hensmans : “Een droom? Ik werkte voor Disney al met films, maar dan als distributeur, niet als producent. Het is hetzelfde als iemand die als commerciële man bij een krant werkt en wel eens journalist wil zijn. Ik wilde ook wel eens zelf een film produceren. ‘If you can dream it, you can do it.’ Wij zijn in België teveel geconditioneerd om bang te zijn van de risico’s verbonden aan de verandering. Een goede raad: wees niet bang. De ervaring heeft me veel dingen geleerd, ondermeer meer nederigheid. De ene dag was ik topman bij Disney, de andere dag was ik een zelfstandige in Londen, met een deel van mijn eigen spaargeld op het spel. Ik heb respect gekregen voor zelfstandige ondernemers. Het is enorm hard werken. Spijt? Het was een mooi avontuur en ik heb leren omgaan met een mislukking.”
Brabant Manager : Hoe ga je om met mislukking?
Bernard Hensmans : “Je conclusies trekken. Zeker geen zelfmedelijden hebben. Move on: look for a new challenge.”
Van Londen naar Adinkerke
Brabant Manager : Niet bij de pakken blijven stilzitten, dus?
Bernard Hensmans : “Inderdaad. Ik werd vrij snel gevraagd om, als interim general manager, Plopsaland grondig te herstructureren. Een cultuurshock, van het glamoureuze wereldje van de Pinewood Studios in Londen (waar bijvoorbeeld de James Bond films worden gedraaid) tot een pretpark in Adinkerke. Ik werkte er met heel veel laaggeschoolden. Ook daar heb ik uit geleerd. Als ze zien dat je doet wat je zegt, dan win je hun onvoorwaardelijk respect.”
Brabant Manager : En dan vicepresident bij Adecco en nu country manager bij Monster. Snelle en veel veranderingen, dan moet je sterk in je schoenen staan, lijkt me.
Bernard Hensmans :“In deze steeds meer globale economie, waarbij we allemaal verbonden zijn met mekaar, is verandering steeds meer de enige constante. De capaciteit om snel en effectief een businessmodel te doorgronden en om, gesteund door een breed draagvlak, ‘change’ te implementeren, zie ik dan ook steeds meer als een troef.”
Bart Claes
(Foto’s: Pieter-Jan Vanstockstraeten)