Bedrijfswagen is populairder dan ooit – “Wie bestuurders ecologisch leert rijden, bespaart veel wagenparkkosten”

02J44299

 

Er reden vorig jaar 650.000 bedrijfswagens in België, een stijging van 13 % tegenover 2010, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Hay Group. Gebruikers van die bedrijfswagens hebben er geen probleem mee dat ze daar iets voor betalen, maar de regelgeving kan en moet veel eenvoudiger. Dat zegt Ronny Van Den Driesch, Audit & Vehicle Manager bij Carglass en voorzitter a.i. van de Belgian Federation for Fleet and Mobility Management (BFFMM).

Ronny Van Den Driesch: “Zonder een goede opvolging kom je als wagenparkbeheerder vroeg of laat in de problemen. En dat is teamwork, dat kan je niet alleen.” (Foto: Johan Luykx)
Ronny Van Den Driesch: “Zonder een goede opvolging kom je als wagenparkbeheerder vroeg of laat in de problemen. En dat is teamwork, dat kan je niet alleen.” (Foto: Johan Luykx)

De federale regering koppelde twee jaar geleden de waardebepaling van bedrijfswagens aan de C02-uitstoot en morrelde tegelijk aan het stelsel van de voordelen van alle aard. Dat maakte de administratie voor werkgevers, meer specifiek voor fleetmanagers, en voor sociale secretariaten complexer. De maat was vol, de tijd voor de oprichting van een federatie rond Fleet & Mobility was aangebroken. “Begrijp ons niet verkeerd,” zegt Ronny Van Den Driesch. “Wij zijn er niet tegen dat werknemers betalen voor het gebruik van bedrijfswagens. Maar bij die hele omwenteling van het systeem waren fleet managers niet betrokken. Wij sloegen de handen in elkaar om de overheid een gesprekspartner vanuit het veld aan te bieden.”

M.M.: Welke regeling voor bedrijfswagens staan jullie voor?
Ronny Van Den Driesch: “Een regeling met een eenvoudige berekeningsformule. De nieuwe regeling is complex voor ons én voor de sociale secretariaten, wat een meerkost betekent voor de werkgevers. Wij staken met een aantal mensen de koppen bij elkaar en richtten deze federatie op. Wij willen een intermediaire rol spelen tussen onze leden, de fleetmanagers, en de overheid en eventueel andere organisaties.”

M.M.: Wat zien jullie als jullie taken?
“Wij verzamelen informatie en fungeren als contactpersoon. En vergeet niet dat ‘de overheid’ bestaat uit de federale overheid en de drie gewesten. Daarnaast stellen wij via onze website informatie ter beschikking van onze betalende leden. Wat we willen bereiken? Dat de overheid naar ons luistert als men naar de bedrijfswagens kijkt. Tezelfdertijd zijn wij bekommerd om de mobiliteit en organiseren wij opleidingen – zeker interessant voor kmo’s waar bedrijfswagens een beperkte rol spelen, zodat daar geen afzonderlijke fleetmanager voor is. Wat we niet doen, is ons bezighouden met centrale aankoop of benchmarking.”

transportation and ownership concept - man pumping gasoline fuel in car at gas station
“De grootste kosten voor de werkgevers zijn de leasehuur van de wagens, de verzekeringen en het brandstofverbruik.”

M.M.: Wat ziet u als grootste uitdagingen voor de fleetmanager anno 2015?
“Zonder meer de mobiliteit. En daarnaast: de bestuurders van de wagens, met andere woorden onze interne klanten, tevreden houden. Wij willen een kwalitatief en milieuvriendelijk voertuig aanbieden tegen een bedrijfsvriendelijke prijs.”

M.M.: Wat zijn eigenlijk de belangrijkste taken van een fleetmanager?
“Om te beginnen: aan de bestuurders de juiste middelen geven. Een voertuig, maar met de juiste tools en dus opties als die vereist zijn: ABS, navigatie, airco,… En ook opleidingen, zoals safe driving of ecodriving. Ten tweede: goed communiceren met de bestuurders. Ten derde: de opvolging. Zonder een goede opvolging kom je vroeg of laat in de problemen. En dat is teamwork, dat kan je niet alleen. En tot slot moet je bijsturen waar nodig. Er is altijd het gevaar dat iemand zich niet binnen de uitgetekende lijnen weet te houden.”

M.M.: Hoe verlopen de contacten van fleetmanagers met invoerders en leasemaatschappijen?
“Dat is redelijk intens, toch met de fleetmanagers bij de constructeurs en vervolgens uiteraard ook met de dealers. Bij de leasemaatschappijen hebben we veel contacten met de key account manager. En de grootste kosten voor de werkgevers? Dat zijn de leasehuur van de wagens, de verzekeringen en het brandstofverbruik. Net om die verzekering en de brandstof binnen de perken te houden, zijn opleidingen zoals ecodriving en safe driving nuttig, met voldoende opvolging en controle daarbij.”

 

De fiscale aantrekkelijkheid, voor zowel werkgever als werknemer, speelt een grote rol in het succes van de bedrijfswagen.
De fiscale aantrekkelijkheid, voor zowel werkgever als werknemer, speelt een grote rol in het succes van de bedrijfswagen.

België telt 650.000 bedrijfswagens
In 2014 groeide het aantal bedrijfswagens met 3,6 %, tot 650.000 stuks. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Hay Group bij 22.000 bedrijven wereldwijd, waarvan 500 in België. Opvallend: 50% van de junior professionals in België heeft recht op een auto van de zaak. In de onze buurlanden ligt dat tussen de 0 en 16%. De fiscale aantrekkelijkheid, voor zowel werkgever als werknemer, speelt daarbij een grote rol.

Meer dan de helft van de bedrijven neemt zich ook voor om de CO2-uitstoot verder terug te dringen, voornamelijk door milieuonvriendelijke auto’s van de keuzelijst te schrappen.

Nog enkele opvallende bevinden uit het onderzoek:

  • 3% van de bedrijven bezit een eigen wagenpark, de overige bedrijven kiezen voor leasing.
  • sales verantwoordelijken krijgen minder keuze in autotypes dan overige functies.
  • auto’s worden gemiddeld na vier jaar of 150.000 km vervangen.
  • 89% van de bedrijven vergoedt brandstof in België, 7% betaalt brandstofverbruik in het buitenland terug.
  • Werknemers dragen gemiddeld maandelijks 81 euro (sales) en 121 euro (overige functies) bij aan hun bedrijfswagen.

 

Eerdere Artikelen