Rioolwaterzuiveraar Aquafin is ondertussen al een kwarteeuw actief in Vlaanderen. Nu de zuiveringsgraad van huishoudelijk afvalwater gestegen is tot boven de 80 %, komt de nadruk meer te liggen op instandhouding van de infrastructuur. Voor de manier waarop Aquafin omgaat met asset management, ontving het in mei als eerste Belgisch bedrijf het ISO 55001 label.
Begin jaren ’90 werd in Vlaanderen amper 30 % van het huishoudelijk afvalwater gezuiverd. De rest kwam rechtstreeks terecht in beken en rivieren, met desastreuze gevolgen voor het waterleven. Het Vlaamse Gewest richtte Aquafin op voor de uitbouw en de exploitatie van de zuiveringsinfrastructuur. Ook de prefinanciering van de projecten nam het bedrijf op zich.
Op 25 jaar tijd investeerde het Vlaamse Gewest via Aquafin 3,4 miljard euro in de
waterzuivering. Ondertussen biedt Aquafin zijn diensten ook aan als rioolbeheerder op de gemeentelijke markt. Want vandaag liggen daar nog de belangrijkste uitdagingen om op termijn aan de Kaderrichtlijn Water te voldoen, die de “goede toestand” van onze waterlopen beoogt. Toch is het resultaat van alle inspanningen vandaag al duidelijk merkbaar aan de waterkwaliteit. Fauna en flora herleven weer in en rond oppervlaktewater en ook de mens zoekt meer en meer het water op om er langs te ontspannen of te wonen.
Na 25 jaar begint ook de infrastructuur die Aquafin zelf aanlegde stilaan te verouderen. Om de zware investeringen uit het verleden niet verloren te laten gaan, besteedt het bedrijf veel aandacht aan asset management en hanteert het vanaf de conceptfase van elk project het principe van “totalcost of ownership”. Risicogebaseerd onderhoud en een goede onderlinge afstemming van de cruciale bedrijfsprocessen waren de belangrijkste redenen voor Aquafin om te werken volgens de relatief nieuwe standaard ISO 55001. “We hebben dit managementsysteem niet alleen opgezet voor onze kernprocessen, maar voor al onze bedrijfsprocessen,” licht gedelegeerd bestuurder Luc Bossyns toe. “Dat stelt ons in staat om doelstellingen te formuleren over alle processen heen en om beter prioriteiten te stellen. De focus komt dan automatisch te liggen op continue verbetering, waardoor we steeds beter presteren en Vlaanderen gerust kan zijn in een kwaliteitsvolle waterzuivering.”
Volgens de Investeringsprogramma’s 1991-2005 en Optimalisatieprogramma’s 2006-2015 heeft Aquafin in Vlaams-Brabant momenteel projecten t.w.v. 65.751.123,19 euro in uitvoering. Er werd in deze IP/OP- jaren reeds voor 10.052.216,60 euro aan opdrachten opgeleverd. De komende jaren staan nog voor 1.238.931,02 euro aan projecten op de planning.
Aquafin NV – Dijkstraat 8 – 2630 Aartselaar – T 03 450 45 11 – info@aquafin.be – www.aquafin.be