Werner Annaert (Febem) en Jan Vermoesen (Coberec) – “Meer dan 80 % van het bedrijfsafval krijgt een nuttige bestemming”

Werner Annaert (Febem) en Jan Vermoesen (Coberec): “Recyclagemateriaal heeft gelukkig niet langer een negatief imago, het staat goed om voor recyclage te kiezen.”
Werner Annaert (Febem) en Jan Vermoesen (Coberec): “Recyclagemateriaal heeft gelukkig niet langer een negatief imago, het staat goed om voor recyclage te kiezen.”

 

Febem en Coberec zijn de belangrijkste federaties van privaatrechtelijke bedrijven actief in het milieubeheer. De overlap tussen beide federaties leidde tot een samenwerking voor papier en plastics. De samenwerking zal de komende jaren nog groeien en daarom stonden Werner Annaert (Febem) en Jan Vermoesen (Coberec) ons graag samen te woord over de uitdagingen voor bedrijven actief in de afval- en recyclage-industrie.

M.M.: Welke bedrijven vertegenwoordigen jullie?
Jan Vermoesen: “Coberec vertegenwoordigt de traditionele handelaren in materialen met een ‘positieve waarde’, zoals papier, textiel en metaal. Kmo’s, vaak familiebedrijven. Die zamelen in en maken die materialen klaar om te worden ingezet als grondstof. Ze sorteren, verpakken of persen in de juiste formaten, enzovoort.”
Werner Annaert: “Febem was er voor bedrijven actief in de afvalverwerking. Dat zijn kmo’s en Belgische vestigingen van internationale groepen. De samenwerking tussen beide federaties is logisch. Bedrijven die enkel afval ophaalden, begonnen ook met recyclageactiviteiten. En recuperanten startten met de ophaling van materiaalstromen.”

M.M.: Hoe staat deze sector ervoor?
Jan Vermoesen: “Over het algemeen goed. Maar dit is een erg kapitaalsintensieve sector en de crisis laat zich voelen. Door de crisis kwam er minder schroot op de markt.”
Werner Annaert: “Voor recyclaten duiken meerdere uitdagingen op: een constant rendement behalen en de markt op een meer matuur niveau brengen. De kringloopeconomie is nog veraf, want het is vaak moeilijk om producenten te vinden die met recyclaten willen werken. Bedrijven zoals Stora Enso, dat voor 100% werkt met gerecycleerd papier en karton, bewijzen dat het kan. Andere mogelijkheden zijn vloerbekleding, buizen, raamkozijnen,…”

Werner Annaert: “De voorbije jaren steeg het aantal bedrijven dat papier sorteerde met 15 %. Vooral kleinere bedrijven stapten mee de boot in.”
Werner Annaert: “De voorbije jaren steeg het aantal bedrijven dat papier sorteerde met 15 %. Vooral kleinere bedrijven stapten mee de boot in.”

M.M.: Waarom werken producenten nog te weinig met recyclaten?
Werner Anaert: “Het heeft deels met mentaliteit te maken. Recyclagemateriaal heeft gelukkig niet langer een negatief imago, het staat goed om voor recyclage te kiezen. Ik ben positief voor de toekomst, al moet België landen als Nederland of Duitsland bijhouden. Anders nemen hun bedrijven die met recyclaten werken, de productie over van vestigingen hier, waar dan sluiting dreigt.”

M.M.: Sorteert de Vlaamse bedrijfswereld voldoende?
Werner Annaert: “De voorbije jaren steeg het aantal bedrijven dat papier sorteerde met 15 %. Vooral kleinere bedrijven stapten mee de boot in.”
Jan Vermoesen: “Nu al krijgt 72 % van het huisvuil een nuttige bestemming. Voor bedrijfsafval zitten we boven de 80 %, bij glas is dat 92 % en bij schroot zitten we waarschijnlijk op 98 %. Afvalmaterialen selectief inzamelen brengt voor bedrijven geld op, of vermindert de kosten voor de afvalverwerking. We zien weinig verschil in sectoren of regio’s.”
Werner Annaert: “Kmo’s kunnen meer doen. Er lopen op dit moment projecten voor de horeca, de landbouw, de garages en de detailhandel van meubilair en elektro.”

M.M.: Klopt het dat de afvalheffingen sterk gaan stijgen?
Werner Annaert: “In Vlaanderen met meer dan 200 %! Onze afvalbedrijven betalen deze heffing aan het gewest en zullen deze doorrekenen aan hun klanten. Een extra kost voor de Vlaamse bedrijven van 28 miljoen euro.”
Jan Vermoesen: “Grondstofprijzen kunnen serieus schommelen, recyclage is nodig. Hoe goedbedoeld ook, de heffing van de overheid op restafval geldt ook voor de reststroom van de recyclage. Die moeten onze leden doorrekenen aan hun klanten, zodat selectieve inzameling duurder wordt. En de overheid vergist zich, want veel bedrijven zoeken vervolgens een bedrijf buiten Vlaanderen voor de verwerking van recyclagematerialen, zodat jobs en recyclagebedrijven dreigen te verdwijnen.”

Jan Vermoesen: “Recyclaten zijn milieuvriendelijker, ze vereisen tot 90 % minder energie. Veel beter voor de CO2-uitstoot!”
Jan Vermoesen: “Recyclaten zijn milieuvriendelijker, ze vereisen tot 90 % minder energie.
Veel beter voor de CO2-uitstoot!”

M.M.: Hoe kunnen bedrijven worden aangezet om meer met recyclaten te werken?
Werner Annaert: “Er is het project CORE, mee vanuit het Vlaams Agentschap Ondernemen gefinancierd. Deelaspecten zijn kwaliteit, voordelen – zo zou de overheid bij offerteaanvragen een percentage van recyclaten kunnen opleggen – en een tax shift, met fiscale voordelen voor materialen op basis van recyclaten.”

M.M.: Hoe zien jullie de toekomst van de afval- en recyclagesector?
Werner Annaert: “Die is positief, ik zie nog meer selectieve inzameling en meer gebruik van recyclaten.”
Jan Vermoesen: “Recyclaten zijn milieuvriendelijker, ze vereisen tot 90 % minder energie. Veel beter voor de CO2-uitstoot! Rijk erts bevat 50 % ijzer, schroot is voor meer dan 95 % zuiver. En de aandacht voor ‘kritische materialen’, zoals goud in gsm’s, neemt toe.”
Werner Annaert: “We zullen nog meer selecteren naar componenten, bepaalde bedrijven zoeken naar specifieke elementen. Dat vereist nieuwe technieken én een efficiënte transportstroom. Je kunt niet elke minihoeveelheid op apart transport zetten.”

Wim De Mont

(Foto’s: Davy De Coninck)

 

Eerdere Artikelen