Werken tijdens een hittegolf? Koud kunstje met deze tips!

Zonnebaden, zwemmen, een boek lezen in de schaduw: ontspanningsmogelijkheden genoeg om uit te voeren bij een tropische hitte. Maar wat als u, en uw medewerkers, in zo’n hittegolf nog moeten werken? Waar houdt u best rekening mee, en wat moet u zeker vermijden? Een bloemlezing van verfrissende maatregelen.

Tip 1: neem beschermende maatregelen

Bij een hittegolf is werken toegestaan, maar als het warmtegevoel bepaalde grenzen overschrijdt, bent u als werkgever verplicht om beschermingsmaatregelen te treffen. In de wet zijn maximumgrenzen opgesteld in functie van het type arbeid: (zeer) licht werk (bijvoorbeeld administratief werk), halfzwaar werk, zwaar werk en heel zwaar werk (bijvoorbeeld grondwerken). Om te bepalen wanneer het warmtegevoel wordt overschreden, wordt gewerkt met een puntenschaal (WBGT-waarde), die onder meer rekening houdt met de temperatuur en de luchtvochtigheid. De WBGT-waarde (Wet Bulb Globe Temperature) wordt bepaald door de werkbelasting. Alle wettelijke bepalingen hierover vindt u op www.werk.belgie.be.

Tip 2: kies voor een preventieve aanpak

Als de grenzen worden overschreden, kan u het personeel bevoorraden met gekoelde (fris)dranken (géén alcohol, bij voorkeur water), zonnecrème of kan u bijvoorbeeld opteren voor het plaatsen van zonneschermen. Aangeraden is ook ervoor te zorgen dat de medewerkers maar gedurende een korte tijd aan de warmte worden blootgesteld, en zij kunnen genieten van bijkomende rusttijden.  Zeker tussen 12 en 16 uur is het aangeraden om intens lichamelijk werk te beperken. Verplaats, indien mogelijk, de meest inspannende activiteiten naar de uren voor 11 uur en na 22 uur.

Ventilator op kantoor tijdens een hittegolf? Geen goed idee! Dan investeert u beter in airco.
Ventilator op kantoor tijdens een hittegolf? Geen goed idee! Dan investeert u beter in airco.

Tip 3: blijf binnen

Binnen is er minder ozon dan buiten. Blijf daarom binnen en hou de zon buiten. Zeker tussen 12 en 16 uur is het verstandig in een schaduwrijke omgeving te vertoeven. Gebruik geen ventilator ter afkoeling, want die circuleert alleen warme lucht. Airconditioning is een beter alternatief. Geef uw medewerkers het advies dunne kleding in lichte kleuren te dragen. Een pet of ander hoofddeksel beschermt het hoofd tegen de zon. Wie lange tijd onbeschermd in de zon vertoeft, loopt risico op een zonnesteek (met hevige hoofdpijn, kans op bewustzijnsverlies en oppervlakkige brandwonden als symptomen), hittekrampen (bij zware fysieke inspanning) of hitte-uitputting.

Tip 4: eet licht en gezond

Bij de vertering van een zware maaltijd gaat de lichaamstemperatuur extra stijgen. Kies daarom voor lichte, gezonde voeding, die het best koel bewaard wordt (tussen 1 en 5 graden), zodat het eten niet bederft.

Eerdere Artikelen