Werken met jobstudenten: de spelregels

Studenten hebben recht op hetzelfde loon als de andere werknemers die dezelfde functie uitoefenen, rekening houdend met de leeftijd en hun kwalificaties.
Studenten hebben recht op hetzelfde loon als de andere werknemers die dezelfde functie uitoefenen, rekening houdend met de leeftijd en hun kwalificaties.

Sinds 1 januari 2012 is er een nieuwe regeling van kracht voor studentenarbeid. Drie tips, zodat u straks weet waar u aan toe bent.

Tip 1: alleen voor studenten
“De begrippen ‘jobstudent’ en ‘werkstudent’ zijn geen wettelijke termen, maar noties uit de uitzendwereld,” zegt Wim Verhelst van Konvert Interim. “Studenten zijn jongeren vanaf 16 of 15-jarigen die geslaagd zijn in de eerste twee jaren van het secundair onderwijs. Je wordt als student beschouwd als je hetzij voltijds onderwijs volgt, hetzij deeltijds onderwijs volgt en geen leerovereenkomst, geen (deeltijdse) arbeidsovereenkomst, geen deeltijdse stageovereenkomst hebt, geen werkloosheidsuitkering ontvangt en enkel werkt tijdens de schoolvakanties.”

Tip 2: niet meer dan 50 dagen
Studenten mogen sinds 1 januari 2012 50 dagen per jaar werken, vrij te kiezen over het hele kalenderjaar,. Ze zijn slechts onderworpen aan een vaste solidariteitsbijdrage van 8,13 %, waarvan 5,42 % ten laste van de werkgever en 2,71 % ten laste van de student.

Willen studenten langer werken dan 50 dagen, dan zijn zij onderworpen aan de gewone R.S.Z.-bijdragen en dient dit ook zo aangegeven te worden aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

De student mag zijn 50 dagen tewerkstelling vrij kiezen over het hele kalenderjaar. Elke gewerkte dag wordt aangerekend op het contingent, ongeacht of de student volle dagen, dan wel enkele uren per dag werkt. “De niet-gepresteerde maar vergoede dagen (feestdagen, compensatiedagen, ziekte, …) worden eveneens aangerekend op het contingent. Via de website www.studentatwork.be kan iedere student of werkgever controleren hoeveel dagen de student al heeft gewerkt.”

Tip 3: recht op hetzelfde loon
Studenten hebben recht op hetzelfde loon als de andere werknemers die dezelfde functie uitoefenen, rekening houdend met de leeftijd en hun kwalificaties. “Het loon moet minstens overeenstemmen met het minimumloon dat vastligt in de CAO’s van de sector waartoe dat bedrijf behoort.”

In sommige sectoren bestaat er een afzonderlijke loonschaal voor studenten. In andere sectoren hebben ze recht op hetzelfde loon als de vaste werknemers. In nog andere sectoren gelden er degressieve percentages volgens leeftijd beneden de 21 jaar (bijvoorbeeld: een 20-jarige heeft recht op 94% van het minimumloon dat geldt in die sector).

 

Eerdere Artikelen