VITO – “Cleantech voor kmo’s en een sterk Vlaams economisch weefsel”

Carine Van Hove.
Carine Van Hove.

Bedrijven die niet meegaan in het cleantech-verhaal krijgen het steeds moeilijker in deze markt waar alles duurzamer en energie-efficiënter moet verlopen en meer moet renderen. Wilt u als kmo uw bedrijfsprocessen verduurzamen, maar weet u niet hoe eraan te beginnen, neem dan contact op met VITO. Voor kmo’s gelden interessante formules.

Al 25 jaar lang is VITO de referentie op vlak van cleantech en duurzame ontwikkelingen. Met 750 medewerkers heeft VITO alle expertise in huis om voor elke onderneming in elke sector op zoek te gaan naar duurzame technologieën om de productieprocessen te verbeteren. “Kmo’s vormen een belangrijke schakel in ons economisch weefsel,” zegt Carine Van Hove, coördinator VITO-KMO-werking en Manager Flanders Cleantech Association (FCA).

 Wat betekent VITO precies voor kmo’s?
“Ondernemingen kunnen een beroep doen op de onderzoekers van VITO bij de selectie van de meest duurzame technologieën voor het productieproces of gebouw. Dankzij middelen van de Vlaamse overheid kunnen we kmo’s korting geven op de VITO-factuur.  Zo helpen we het Vlaams economisch weefsel versterken. Heel wat ondernemingen zien ondertussen in dat ze meer winst maken met cleantech: minder afval, minder energie- of waterverbruik, men voelt het meteen in de portefeuille. Bedrijven die inzetten op cleantech worden daar soms zo goed in dat ze er bovendien een nieuwe business mee kunnen creëren. Ze kunnen iets wat de concurrentie niet kan, zoals water op een bepaalde manier zuiveren, lichtgewicht constructies maken om energie bij transport te sparen, enzovoort. Kmo’s die zelf zo’n cleantechproduct naar de markt willen brengen, kloppen bij VITO-KMO aan om het wetenschappelijk te laten onderbouwen of onafhankelijk te valideren qua effectieve duurzaamheid en economische return. Dikwijls komen daar verbeterpunten uit die het bedrijf naar een volgend niveau tillen.”

 Jullie zijn ook een sterke internationalisatiepartner voor cleantechbedrijven?
“Dat is inderdaad de rol van Flanders Cleantech Association (FCA), het internationalisatie platform voor de cleantech-aanbieders. Vlaanderen is klein en sommige innovatieve nichetechnologieën die bedrijven produceren en vermarkten hebben snel nood aan externe markten, internationalisatie dus. Samen met Flanders Investment & Trade (FIT) bieden we hen een brug aan. Wanneer het regio’s betreft waar VITO zelf ook al aanwezig is, kunnen we ook van die ingangen gebruik maken. Zoals de Aziatische regio’s China en India, waar cleantech met 2,5 miljard mensen echt een verschil kan maken. Of Qatar waar we vragen krijgen om meteen de ‘schone’ technologieën te introduceren. Zo helpt onze jarenlange ervaring voorkomen dat ze eerst de vervuilende end-of-pipe route bewandelen, zoals we dat vroeger in West-Europa tegen beter weten in hebben gedaan. Niet alle kmo’s zijn klaar om naar Azië te internationaliseren. Daarom dat we een cluster willen vormen dat reikt van Vlaanderen tot buurlanden, zoals bijvoorbeeld het Rijn-Ruhr-gebied. De actieradius blijft haalbaar voor veel producten en het biedt een eerste exportervaring.

VITO heeft twee accountmanagers in het veld die kmo’s bezoeken om uitleg te geven en te bekijken wat mogelijk is. Je kan hen bereiken via onderstaande gegevens:
– Regio Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg: Johan Vangrunderbeek, 0473/72 51 02, johan.vangrunderbeek@vito.be
– Regio Oost- en West-Vlaanderen: Karen Vanderstraeten, 0499/54 67 78, karen.vanderstraeten@vito.be

vito_basislogo

VITOBoeretang 200 – 2400 Mol – T 014 335 511 – vito@vito.bewww.vito.be

Eerdere Artikelen