Een onderneming die groeit is fantastisch, maar vroeg of laat barst uw bedrijf uit haar voegen en moet u op zoek naar een nieuwe locatie. Geen simpele opgave. Vijf zaken waar u zeker aan moet denken.
Tip 1: Ga voor een A-locatie
Op een A-locatie zet u uw bedrijf extra in de picture, afhankelijk van het type onderneming. Zo is een pand in een drukke winkelstraat ideaal voor een winkel. Bij een kantoor gaat het doorgaans om een goed bereikbare zichtlocatie langs de snelweg. Voor een industriebedrijf is een zichtlocatie meegenomen, maar zijn een vlotte bereikbaarheid en een degelijke ontsluiting naar de belangrijkste auto(snel)wegen belangrijker.
Tip 2: Investeer in ruimte
Als u verhuist omwille van plaatsgebrek, investeer dan zeker in voldoende ruimte. Beperk u daarbij niet tot de ruimte die u vandaag nodig heeft om uw bedrijf goed te runnen. De extra vierkante meters die u aanvankelijk misschien op overschot heeft, komen op termijn uitstekend van pas.
Tip 3: Zoek het niet te ver
U heeft het door de jaren heen ongetwijfeld al herhaaldelijk ervaren: personeel is het belangrijkste kapitaal van uw bedrijf. Zeker als het om een kennisgedreven organisatie gaat, is het essentieel om uw medewerkers aan u te binden. Als u van locatie verandert, blijf dan enigszins in de buurt van uw huidige vestiging. Op die manier vermijdt u dat medewerkers het bedrijf zouden moeten verlaten omwille van praktische redenen.
Tip 4: Investeer in energiezuinigheid
Renovatie naar een passief pand kan zeker interessant zijn voor gebouwen die door andere bedrijfsgebouwen zijn geflankeerd. Zo vormen ze onderling een warmte- en koudebuffer voor elkaar en wisselen ze gratis warmte en koelte uit. Vrijstaande gebouwen vergen meer energie om een aangenaam klimaat te creëren.
In sommige gevallen kan het verhogen van de isolatiedikte, het aanbrengen van dubbele of driedubbele beglazing en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning voldoende zijn om er een passief gebouw van te maken. De meerprijs die met passiefrenovatie gepaard gaat, laat zich vrij vlot terugverdienen.
Tip 5: Kijk naar het K-peil, niet naar het E-peil
Als u kiest voor renovatie, staar u dan niet blind op bepaalde labels. Een label is geen synoniem voor een goed gebouw. Bepaalde architecten en studiebureaus beschouwen het E-peil eerder als een geforceerd cijfer, dat te veel de energiewaarden en te weinig de isolatie beklemtoont. Zonder een goed K-peil verzinken de toegepaste duurzame technieken in het niets. De Vlaamse overheid heeft enkele jaren geleden een eigen certificatensysteem voor kantoorgebouwen uitgedokterd. Hierbij worden duurzame kantoorpanden gedoteerd met sterren, maar in wezen zijn er geen spectaculaire verschillen met andere berekeningsmethodes.