Uw bedrijf verkopen aan familieleden, medewerkers en/of een externe partij: vroeg of laat moet het gebeuren. Dat u daar geregeld over nadenkt, is normaal, zelfs wenselijk. Wellicht vormt deze verkoop van uw klanten, producten en het potentiële toekomstige rendement (de ‘goodwill’) van uw onderneming ook een belangrijk deel van uw pensioen. Daarnaast is er de emotionele kant: wat gebeurt er met mijn medewerkers? Is de continuïteit gewaarborgd? Wordt de onderneming gekocht door een concurrent en gaat de eigenheid verloren? Op de website www.nu.nl formuleerde ondernemer en auteur Olaf Rutten hierover vorig jaar deze zeven nuttige tips.
- Start op tijd
Bereid uw overdracht ruim op tijd voor, zodat het natuurlijk kan verlopen. De eerste stap is om één of twee talenten binnen uw bedrijf de mogelijkheid te geven om aandelen te kopen. Dit kunnen zeker ook familieleden zijn. U kunt bijvoorbeeld vanuit uw eigen management- of andere vennootschap de lening verzorgen die afgelost wordt met de toekomstige rendementen vanuit de onderneming. Zo creëert u betrokkenheid en zet u aan tot het nemen van meer verantwoordelijkheid.
- Werk één dag per week minder
Ga vervolgens zelf één dag per week minder werken, een concrete stap in het loslaten. Door zelf wat afstand te nemen, geeft u bewust vrijheid aan anderen om te creëren.
- Blijf investeren
Heb de intentie om het bedrijf zo sterk mogelijk achter te laten. Kortom: blijf investeren! Als u in een verkoopproces zit, dan kunt u de neiging krijgen om investeringen en innovaties af te blazen of uit te stellen. Doe dit vooral niet, want uw bedrijf kan dan in een neerwaartse spiraal terecht komen. En dat wilt u natuurlijk niet.
- Omschrijf uw missie
Word u er nog eens van bewust waarom het bedrijf destijds is opgericht. Waarvoor bent u al die jaren uit uw bed gekomen, zeker niet voor het geld alleen. Geef woorden aan de cultuur binnen uw bedrijf, maak het bewust, al is dit soms moeilijk te omschrijven. Neem er de tijd voor en doe het goed. Welke waarde biedt uw bedrijf aan klanten, ga het ze vragen!
Hoe ziet u de toekomst, welk potentieel heeft het bedrijf? De antwoorden geven u zicht op de propositie in de markt. Het is van belang om dit helder te omschrijven voor uw opvolgers. Om er een succes van te maken, moeten zij zich goed voelen in deze cultuur en met deze waarden.
- Betrek twee topadviseurs
Het overdragen van een onderneming heeft een grote fiscale en financiële component. Organiseer een ‘second opinion’ door te werken met twee onafhankelijke adviseurs die zich hebben gespecialiseerd in overname en overdracht. Eigen accountants hebben vaak blinde vlekken omdat ze het bedrijf al lang hebben begeleid. Kijken met een onafhankelijke ‘beginners mind’ is wenselijk.
- Betrek uw personeel
Betrek een kleine afvaardiging van het personeel, waaronder ook de medewerkers die al aandelen hebben, bij het overdrachtsproces. Olaf Rutten: “Zelf heb ik destijds in mijn eigen situatie het personeel telkens een ‘go or no go’ laten geven. Het hele proces heeft bij mij ongeveer zes jaar geduurd, waarbij het bedrijf uiteindelijk is overgedragen aan mensen binnen het bedrijf, terwijl het daar lange tijd niet naar uitzag.
- Vertrouwen
Uiteindelijk volgt de ‘grote sprong’ en mag u het bedrijf verlaten. Het zal nog vaak in uw dromen terugkomen. Dit is niet goed of slecht, maar gewoon menselijk.
Als uw verbinding met het bedrijf verbroken is, dan pas kunnen uw opvolgers ervaren wat het is om van de ene kant vrij te zijn en van de andere kant ook de volledige verantwoordelijkheid te dragen. Dan zullen de kwaliteiten voor het ondernemerschap pas echt ontwikkeld kunnen worden, zoals zelfstandig en authentiek handelen, kansen in de markt zien, risico’s nemen, visie en gedrevenheid tonen en af en toe in staat zijn om te ‘kappen’ met een project en verlies te nemen.
Een kind verkoopt u niet, een bedrijf ook niet, u draagt het zorgvuldig en vol vertrouwen over aan de volgende generatie. Succes!
Olaf Rutten is ondernemer. Hij geeft lezingen en is auteur van het boek ‘Minder werken, meer verdienen‘. Zijn gratis 99 tips voor ‘Minden werken, meer verdienen’ zijn op te vragen via sharpenyourbusiness.nl.