Competenties en vaardigheden zorgen ervoor dat medewerkers zich kunnen inzetten voor uw organisatie, motivatie dat ze het ook willen. Gemotiveerde medewerkers leveren betere prestaties. Van al uw uitdagingen is het motiveren van uw personeel waarschijnlijk de meest complexe. U mikt best op duurzame motivatie, die van binnenuit komt en niet louter afhankelijk is van externe prikkels. Daarvoor heeft u inzicht nodig in de drijfveren van uw medewerkers en moet u een omgeving scheppen waarin die drijfveren tot hun recht komen. HR-bureau Performa in Diest verzamelde volgende tien motivatietips.
- Stel doelen
Doelen wekken energie op, brengen ons in beweging en houden ons op het juiste spoor. Doelen moeten realistisch zijn maar ook uitdagend. Dus niet te gemakkelijk, want dan stimuleert u medewerkers niet om het beste uit zichzelf te halen. Maar ook niet te moeilijk, want dan haken uw medewerkers snel af en verliezen ze hun motivatie. De ervaring leert dat de kans op succes best zowat 70% is. Moeten uw mensen hun eigen doelen kunnen stellen of moet u hen die aanreiken? In het beste geval stellen mensen hun eigen doelen. Dan voelen ze zich het best over zichzelf en over wat ze doen. Maar we voelen ons niet per definitie slecht als we doen wat verplicht is. We moeten dan wel weten waarom het belangrijk is en welk doel het dient.
- Verwacht het beste
Als u verwacht dat iemand iets bereikt, bereikt hij dat ook. Positieve verwachtingen leveren positieve resultaten op. Het omgekeerde geldt ook: als u medewerkers het etiket opplakt dat ze onvoldoende presteren, lijden hun prestaties daaronder. In de psychologie heet dat ‘the self-fulfilling prophecy’. Mensen hebben de neiging om te voldoen aan de verwachtingen die we van hen hebben.
- Geef medewerkers ruimte
Mensen willen zelf keuzes kunnen maken en kunnen handelen met een zekere mate van zelfstandigheid. U kunt daar op verschillende manieren aan tegemoet komen. Door duidelijk te maken wat het uiteindelijke belang en doel is en medewerkers naar eigen inzicht volgens dat belang laten handelen. Door resultaten voorop te stellen maar ervoor te zorgen dat de medewerker zelf iets te zeggen heeft over hoe zijn werk gedaan wordt. Door mensen aan te moedigen om initiatief te nemen en andere aanpakken uit te proberen. Door hen te vragen om suggesties voor verbetering.
- Zorg voor feedback
Mensen moeten weten of ze op het goede spoor zitten. De motivatie bij een taak neemt toe wanneer medewerkers feedback krijgen over hun vorderingen. Zowel collega’s en leidinggevenden als klanten en leveranciers kunnen de medewerker vertellen wat wel en/of niet goed gaat. Een medewerker kan ook zelf op zoek gaan naar feedback. Hij kan advies vragen aan anderen, het eigen functioneren bespreken met een leidinggevende of informatie verzamelen over een bepaald probleem.
- Geef complimenten
Vaak worden werknemers alleen aangesproken als ze iets niet goed hebben gedaan. Maar iedereen heeft behoefte aan erkenning. Complimenten zijn waarschijnlijk het meest onderschatte sociale instrument om de motivatie te versterken. Ze moeten wel gemeend zijn. Dat kan alleen bij gedragingen die de moeite van het complimenteren waard zijn.
- Versterk het gevoel van competentie
Mensen willen hun omgeving exploreren, begrijpen en beheersen en het gevoel hebben dat ze bekwaam zijn. Ze willen de nodige capaciteiten hebben en die kunnen inzetten om goed werk te leveren. U kunt daaraan op verschillende manieren tegemoet komen: voldoende uitdagende taken geven, vertrouwen hebben in wat de medewerker kan en positieve verwachtingen uiten, positieve feedback geven,… Bovendien kunt u veel en aangepaste leerkansen bieden: leernetwerken, intervisie, coaching,…
- Creëer een prettige werkomgeving
Mensen zijn roedeldieren en hebben een sterke behoefte om langdurige interpersoonlijke banden met anderen aan te gaan. Werknemers voelen zich verbonden als ze deel uitmaken van een hecht team. Het is daarom belangrijk een sfeer te creëren waarin iedereen zich geaccepteerd, gewaardeerd en belangrijk voelt.
- Ga na wat uw medewerkers drijft
Er wordt dikwijls het onderscheid gemaakt tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Mensen zijn intrinsiek gemotiveerd voor iets dat ze graag doen. Maar mensen kunnen ook van binnenuit gemotiveerd zijn om extrinsieke doelen na te streven. Zo iemand is dan gemotiveerd omdat hij het doel of de taak belangrijk of waardevol vindt. Hoe bewuster mensen zijn van hun waarden en drijfveren, hoe meer ze zin en betekenis kunnen geven aan hun leven en werk en des te hoger hun motivatie. Als u uit die motivatie wilt putten, moet u inzicht hebben in de waarden en aspiraties van uw medewerkers en op hoe ze die kunnen waar maken via hun werk. U zult dus met hen in gesprek moeten gaan. Wat drijft hen? Waar worden ze blij van? Waar zit hun passie of talent? U heeft dan de uitdaging om dit zo in te passen in het werk dat zowel uw als hun doelen bereikt worden.
- Geef het voorbeeld
Mensen willen geloven dat ze kunnen vertrouwen op het woord van hun leidinggevenden, dat ze doen wat ze zeggen. Geloofwaardigheid van de leidinggevende maakt een enorm verschil in de prestaties en inzet voor een organisatie. Maar wat is geloofwaardigheid? Medewerkers luisteren eerst naar de woorden en kijken dan naar de daden. Dan meten zij de overeenkomst. Als die er niet is, dan concluderen medewerkers dat de leider op zijn best niet echt serieus is, en in het slechtste geval dat hij een regelrechte hypocriet is. Daarom: doe wat u zegt dat u zult doen!
- Verlaag de ‘dissatisfiers’ en ‘stressoren’
‘Dissatisfiers’ en ‘stressoren’ verlagen het werkplezier en de motivatie. U kunt hierbij denken aan werkdruk, maar ook aan een slechte klimaatbeheersing, lawaai, onbillijke verloning, het gevoel van te weinig carrièrekansen en ga zo maar door. Een van de belangrijkste ‘dissatisfiers’ is geld. Financiële beloning is een van de primaire redenen voor werknemers om te werken. Toch creëert u met geld geen duurzame motivatie. Als medewerkers een marktconform salaris krijgen, zal meer geld de motivatie wellicht niet versterken.
Info: www.performa.be