Sultan Sushi – “Wij brengen emoties over”

Opgericht als televisieproductiehuis, op vraag van klanten uitgegroeid tot een eigenzinnig en succesvol productiebedrijf dat ook events en audiovisuele communicatie ontwikkelt. De geschiedenis van Sultan Sushi in een notendop!

Idwin Delahaut, commercieel manager.

In 2003 richtten volbloed televisiemakers Johan Tuyaerts en Jan Keersmaekers samen met Caroline Vergauwen het televisieproductiehuis Sultan Sushi op. Op het palmares van het bedrijf staan populaire en goed onthaalde programma’s als Fata Morgana, Made in Belgium en Huizenjacht. Bij jongere kijkers doen titels als De Vijfde boog, Go IV en X-treem een belletje rinkelen.

Klant vraagt naar méér

Fata Morgana was jarenlang het uithangbord van Sultan Sushi. “En de opname ervan op de diverse locaties was eigenlijk telkens een event op zich,” zegt Idwin Delahaut, commercieel manager. “We werkten voortdurend samen met lokale partners om alles tot een goed eind te brengen. Geen wonder dat bedrijven als Thomas Cook, KLM en Air France ons vroegen om, los van het programma, events te organiseren. Dat groeide uit tot een afzonderlijke afdeling die de voorbije drie jaar op veel belangstelling mocht rekenen.”

Belevenis staat voorop

Een event is méér dan decor en catering. Net als bij de productie van televisieprogramma’s probeert Sultan Sushi zich te onderscheiden door mensen te raken op een unieke en persoonlijke manier. “Dat is wat onze klanten ook willen bereiken met hun klanten,” zegt Idwin Delahaut. “Sultan Sushi maakt graag feelgoodtelevisie. Conflict-TV is niet aan ons besteed. Hetzelfde positieve gevoel willen wij tijdens events overbrengen: de mensen moeten achteraf zeggen dat ze iets hebben beleefd dat ze nog nooit eerder hebben meegemaakt!”

Corporate communicatie

De afdeling Events groeide uit de inhoudelijke werking van het productiehuis Sultan Sushi. De technische werking leidde tot de ontwikkeling van een derde afdeling: Corporate communicatie. “Wij hebben regisseurs, producers, monteurs, scenarioschrijvers en copywriters in huis,” licht Idwin Delahaut toe. “Logisch eigenlijk dat bedrijven ons vroegen of we konden helpen bij de productie van audiovisuele communicatie. Daar hebben we vervolgens een strategie voor uitgewerkt.”

Mediamix

Audiovisuele communicatie maakt vaak niet of slechts een klein deel uit van een gemiddelde mediamix. “Fout,” zegt Idwin Delahaut. “Er is behoefte aan goedgemaakte beelden die vertellen wat een bedrijf doet. Klanten hebben zelden tijd om veel teksten te lezen, met foto’s vertellen wat uw bedrijf doet is erg moeilijk. Blijft over: bewegende beelden. Onze bedrijfswaarden getrouw spelen wij vooral in op emoties. We gaan na welke emoties een bedrijf wil oproepen en nemen die als basis voor de beelden.”

Voor Sultan Sushi is de slimme inzet van audiovisuele communicatie een manier om uw bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. De eerste indruk die een (potentiële) klant van een bedrijf krijgt, is essentieel. Die moet dus meteen goed zijn!

Ruime toepassingen

De klassieke bedrijfsfilms van weleer, die vaak te lang duurden, hebben anno 2011 nog weinig zin. Bij Sultan Sushi zien ze dat de toepassingen ruimer zijn dan doorgaans gedacht. Er is om te beginnen de website. Een of meerdere korte filmpjes geven bezoekers een goed beeld van waar het bedrijf voor staat. De beelden zijn voorts te gebruiken op sociale media, dé trend van 2011. Films kunnen ook elders in het bedrijf worden ingezet. Verkoopmedewerkers kunnen ze op de laptop of op de iPad zetten en kunnen beelden deel laten uitmaken van hun verhaal. En waarom u beperken tot een (vaak slecht vormgegeven) powerpointpresentatie tijdens een uiteenzetting of bedrijfsvoorstelling als u tussendoor een korte bedrijfsfilm kunt tonen om de aandacht te trekken? Ook de aanwezigheid op vakbeurzen en infozones is veel sterker met beelden erbij. Productpresentaties of instructiefilmpjes? Alles is mogelijk.

In ieders bereik

De aanmaak van audiovisuele communicatie is méér dan een technisch verhaal. Door de creatieve herkomst van het bedrijf is Sultan Sushi gewend om mee te denken met de klant. “Er wordt vaak te weinig over nagedacht,” stelt Idwin Delahaut vast. “De mogelijke impact wordt ook onderschat. Dat komt omdat die bedrijfsfilms van weleer na korte tijd onder een dikke laag stof terecht kwamen. Wij maken dynamische films en de productie ervan hoeft geen weken of maanden te duren. Voor de Stad Antwerpen maakten we een film over Antwerpen Noord en de opnames duurden niet langer dan één dag. Timing en budget liggen in het handbereik van kmo’s, niet enkel van grote of multinationale ondernemingen. Kmo’s beginnen de ‘switch’ te maken, ze beseffen dat audiovisuele communicatie in de toekomst heel belangrijk wordt.”

Experience producer

Sultan Sushi profileert zich als ‘experience producer’ en is naast televisieproductiehuis en eventbureau ook actief op de markt van corporate communication. Recente klanten van de afdeling Corporate zijn onder meer de Stad Antwerpen, Bostoen, Iglo, Ardennes-Etape, de Mortierbrigade en Telenet.

Schaliënhoevedreef 1B
2800 Mechelen
Tel.: 015-40 08 40
Fax: 015-40 08 41
info@sultansushi.be
www.sultansushi.be

Eerdere Artikelen