Net bekendgemaakt: tien opvallende bevindingen uit de meest recente tweejaarlijkse Vacature – KU Leuven Salarisenquête, bij 33.000 Belgische werknemers.
1. De Belg verdient gemiddeld 3.261 euro bruto
De gemiddelde Belg verdient 3.261 euro bruto per maand, dat komt overeen met 2.068 euro netto. 62 procent van de Belgische werknemers verdient minder dan dit gemiddelde. Eén op de tien werknemers moet het stellen met een brutomaandloon van 1.900 euro of minder.
2. Een starter verdient gemiddeld 2.088 euro bruto
Gemiddeld mogen startende werknemers een eerste maandloon van 2.088 euro bruto verwachten, dat komt overeen met ongeveer 1.465 euro netto.
3. Ingenieurs en medici krijgen de hoogste startlonen
Wie een diploma heeft in een van de STEM-richtingen (STEM = science, technology, engineering en mathematics) verdient als starter het meest. Helemaal bovenaan de lijst staan de artsen en farmaceuten. Industrieel ingenieur is zoals gewoonlijk het enige niet-universitaire diploma in de top 10 van startlonen naar afstudeerrichting.
4. Studeren loont, een loopbaan lang
Een werknemer met een universitair diploma kan bijna de helft meer verdienen dan iemand zonder diploma of met enkel een diploma lager onderwijs.
5. Chemie en farmaceutische industrie zijn bestverdienende sectoren
Ook bij de bank & verzekeringen, andere industriële sectoren, energie & milieu en Telecom, ICT & internet ligt het loon hoger dan gemiddeld. In de best betalende sectoren kan je ruim 30 procent meer verdienen dan in de slechtst betalende.
6. Een derde van de werknemers zag zijn loon stijgen door anciënniteit
De helft van de werknemers (50,4%) zag zijn loon het voorbije jaar stijgen. Daarvoor haalden ze verschillende redenen aan. Twee derde van de werknemers met een loonstijging kon rekenen op een indexaanpassing, ruim een derde kende een anciënniteittoeslag of baremaverhoging en voor een vijfde lag opslag mee aan de basis van de loonstijging.
7. Vergoeding woon-werkverkeer is het populairste extralegaal voordeel
Een vergoeding voor woon-werkverkeer, maaltijdcheques en de hospitalisatieverzekering zijn de meest populaire voordelen. Zes op de tien werknemers geven aan dat ze van deze voordelen kunnen genieten.
8. Jobtevredenheid en loon gaan niet hand in hand
65 procent van de Belgische werknemers is tevreden met zijn job en 46 procent is tevreden met zijn loon.
9. Eén op de vijf Belgen zoekt actief naar een andere job
Van de ruim één op vijf werknemers die aangeeft actief te zoeken naar een andere job doet de grote meerderheid (bijna 90%) dit vrijwillig, terwijl slechts een kleine groep eigenlijk niet van job wil veranderen, maar noodgedwongen toch uitkijkt naar iets anders.
10. Langer pendelen voor hoger loon
De gemiddelde werknemer pendelt dagelijks 67 minuten. Het gaat hier om de gemiddelde reistijd, heen en terug. Bijna de helft van de werknemers is niet bereid om langer te pendelen.