De (petro)chemische nijverheid staat – terecht – bekend om de strenge veiligheidsvoorschriften. Ook dienstenbedrijven die opdrachten uitvoeren in deze sector investeren stevig in de opleiding van gekwalificeerde medewerkers, zeggen William Hautman, Technisch Manager van Construct Masters, en Philip Paelinck, bestuurder bij Multi Masters Group.
M.M.: Waarom outsourcen petrochemische bedrijven bepaalde activiteiten?
Philip Paelinck: “Een beroep doen op dienstverlenende bedrijven met een grote flexibiliteit, met een 24/7-permanentie en met alle vereiste certificaten is vaak kostenefficiënter. Petrochemische bedrijven kunnen Construct Masters inschakelen voor allerhande onderhoudswerken of nieuwe projecten. Om nog meer synergie te bekomen kan er ook samengewerkt worden met onze divisie Techni Masters, die zich o.a. op electromechanica richt.”
M.M.: Aan welke voorwaarden moet een bedrijf als Construct Masters voldoen om aan de slag te kunnen in de chemische nijverheid?
William Hautman: “Wij hebben onder meer opgeleide lassers, pijpfitters en flensmonteurs in dienst, in totaal 87 technische profielen. VCA-P, de EN1090-norm, het WPS-PQR-certificaat voor constructie en piping, maar ook certificaten om met vorkliften of hoogtewerkers te werken: het is er allemaal. Onze mensen volgen zelfs opleidingen met volgelaatmaskers, VCA-basis, aanslaan van lasten en hogedrukreinigen tot 1200bar. Er worden extra opleidingen voorzien voor leidinggevenden zoals EHBO en kleine blusmiddelen en zij beschikken over een VCA VOL.”
M.M.: Welke vragen krijgen jullie vanuit chemische bedrijven?
William Hautman: “Wij voeren algemene mechanische werken uit aan statisch equipment, torens, vaten en pompen, naast onderhoud van procesinstallaties. In ons atelier in Stekene voeren we ook las- en constructiewerken uit tot vijf ton, in samenwerking met een studiebureau en een lasingenieur. Het gaat dus om onderhoud en herstellingen, maar ook om engineering bij projecten en nieuwbouw. Chemie en petrochemie vormen onze focus, al werken we ook voor metaalverwerkende bedrijven en voedingsbedrijven. Historisch werken we vooral voor bedrijven in de havens van Antwerpen en Gent. Recent schoven we op naar het westen, zoals Oostende. Indien nodig zetten we een atelier op in de buurt van klanten, om heel snel kleine werken uit te voeren.”
M.M.: Hoe kan je als dienstverlenend bedrijf het verschil maken?
William Hautman: “Wij investeren jaarlijks heel veel in opleiding en doen meer dan wat de wet ons oplegt. We hebben heel diverse medewerkers, maar ze werken goed samen. Het moet ook een gemotiveerd team zijn: er is altijd een permanentie en indien nodig roepen we de nodige mensen op om de werkzaamheden uit te voeren. Zelfs op Kerst en Nieuwjaar zijn mensen van ons aan het werk.”