Patrick Verswijvel: Wij zijn de ideale partner voor grote PPS-projecten

MBG is als één van de vlaamse profitcenters van de groep CFE zeer actief in Vlaanderen. 2008 belooft bovendien een mooi jaar te worden: de groep mag zich Top Employer noemen, wat op het ogenblik dat men koortsachtig bijkomende technische profielen zoekt, een fraaie opsteker is.

Antwerpen Manager: MBG mag zich mee verheugen over de nominatie?
Patrick Verswijvel, MBGPatrick Verswijvel: “We zijn inderdaad een aantrekkelijk bedrijf om voor te werken. We bieden zeer goede doorgroeimogelijkheden en hebben tal van personeelsleden – ook in het verleden – opleiding op de werkvloer geboden. MBG telt een 110-tal bedienden en een 300-tal arbeiders. Ons personeelsverloop is bijzonder klein en geldt dan vooral als een uitstroom naar andere sectoren. Medewerkers de kans bieden om verantwoordelijk te zijn over de uitvoering van een project van A tot Z, ook al is dit een klein project binnen een groter geheel, zorgt voor voldoening en jobtevredenheid als dit tot een goed einde wordt gebracht. We mogen gerust stellen dat we  dit soort zin voor initiatiefinderdaad belonen. Ik merk dat dit bijzonder op prijs wordt gesteld.” “Ik vraag me eerlijk gezegd af in welke mate kleinere aannemers nog in staat zijn een verantwoorde prijscalculatie te maken, de stijgende prijzen voor grondstoffen, bouwmaterialen en – zeker – de energiekost indachtig.”

Antwerpen Manager: MBG dingt mee naar drie belangrijke PPS-projecten, waarbij onder meer de Oosterweelverbinding. Hoe ervaren jullie dit?
Patrick Verswijvel: “We hopen dat we in het begin van 2008 een beslissing mogen verwachten of we voor het Oosterweel-project als ‘prefered bidder’ weerhouden worden. Het is inderdaad een uitdaging, wanneer drie grote projecten quasi samen worden aanbesteed. Het aantal maatschappijen dat hieraan kan deelnemen is beperkt, wij zijn weliswaar goed voorbereid en dit soort werken is op onze maat geschoeid. Maar de procedures slepen lang aan en vragen ook van de bedrijven een serieuze investering qua studiekost.”

Antwerpen Manager: En de verliezer gaat in het beste geval met een troostprijs naar huis? De PPS-aanpak is nog jong. Zijn er betere formules denkbaar?
Patrick Verswijvel: “In het buitenland gelden in elk geval betere compensaties voor het studiewerk, ook als een project niet wordt weerhouden. Het zou ook wenselijk zijn om de procedures in te korten: het is geen sinecure om een goede prijskwaliteitsanalyse te maken als het nog een jaar of twee duurt vooraleer een project daadwerkelijk van start kan gaan. Ik vraag me eerlijk gezegd af in welke mate kleinere aannemers nog in staat zijn een verantwoorde prijscalculatie te maken, de stijgende prijzen voor grondstoffen, bouwmaterialen en –  zeker – de energiekost indachtig. Het is voor ons als grote maatschappij zeer moeilijk, hoewel de mogelijkheid om qua design en onderhoud zelf meer in de hand te kunnen houden ons ook wat meer armslag biedt.”

Eerdere Artikelen