ONGEWONE MOTORISATIES – DOWNSIZING

Dat de auto de favoriete melkkoe is van onze altijd in geldnood verkerende overheid, is genoegzaam bekend. De laatste tijd worden de belastingen op de vierwieler steeds nadrukkelijker gekoppeld aan de CO2-uitstoot én wel onder het mom van een milieubeschermend beleid. De zakelijke gebruiker wordt daarbij dubbel gestraft: enerzijds is er de variabele fiscale aftrekbaarheid binnen de boekhouding en anderzijds is er de aanslag als ‘voordeel in natura’ voor het autogebruik. ‘Downsizing’ biedt een uitweg.

Voor de gepassioneerde autoliefhebber klinkt downsizing als regelrechte heiligschennis, al wordt er aan rijprestaties nauwelijks ingeboet.

DOOR EDUARD CODDÉ

Auto’s als een Mercedes-Benz E-Klasse of Audi A6 werden lange tijd ontwikkeld op basis van een 3.0 liter zescilinder motor als basisreferentie. Vandaag worden ze steeds meer een uitzondering op onze wegen. De E 200 CDI en de 2.0 TDI houden de verkoopcijfers op peil bij de ster en het merk met de vier ringen. De druk van CO2-uitstoot en fiscale lasten blijkt een internationaal fenomeen, want het is opvallend dat de auto-industrie reageert met ongewone motorisaties.

Het fenomeen van ‘downsizing’ laat zich nu dus opmerken in de luxeklasse en betekent zoveel als het toepassen van krachtbronnen met kleine cilinderinhoud en verhoudingsgewijs grote vermogens. Dat werkt niet alleen een lager verbruik en dito CO2-uitstoot in de hand, er wordt ook getracht om de rij-ervaring van grotere exemplaren te vrijwaren. Geen geringe uitdaging.

We bieden een rist voorbeelden die voor de gepassioneerde autoliefhebber vast als regelrechte heiligschennis zullen klinken, toch valt het in de praktijk best mee. Overigens is er naast de fiscale druk ook nog de maatschappelijke acceptatie die zich laat voelen. Nu steeds meer bedrijven ernstig werk maken van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO), wordt ‘downsizing’ bijna de enige optie om zich nog een auto uit de meest aanlokkelijke klasse te mogen veroorloven…

JAGUAR

De kat bindt in

Voor Jaguar is de XF modelreeks het hart van het merk. De XF moet het opnemen tegen een Audi A6, BMW 5-Reeks en Mercedes-Benz E-Klasse, een segment waarin vandaag 47% van de kopers kiest voor een 6-cilinder motor, terwijl 53% van de bestelbons een meer bescheiden 4-cilinder vermelden. In de harde concurrentiestrijd is een ‘kleine’ 4-cilinder onontbeerlijk geworden en die is er nu ook in het Jaguar-nest met de i4, een 2.2 4-cilinder diesel met parallel twin-turbo constructie, goed voor 190 pk max. vermogen en 450 Nm max. koppel bij 2000 tr/min. Voor de Belgische markt staat een tot 163 pk teruggeschroefde variant ter beschikking, zodat flink wat BIV wordt bespaard (1.239 euro in plaats van 2.478 euro).

De prestatiecijfers van de XF i4 hoeven zich niet te schamen: 8,5 s voor de klassieke 0 – 100 proef en een topsnelheid van 225 km/u. Zijn gemiddelde verbruik wordt met 5,4 l/100 km gespecificeerd. Jammer genoeg zit zijn CO2-uitstoot met 149 g/km net boven de in België geldende 145 g/km grens, die recht geeft op 75% fiscale aftrekbaarheid voor bedrijfswagens.

Achter het stuur weet de i4 te overtuigen door een onverwacht goede respons. Hij hangt onmiddellijk en alert aan het gaspedaal, goed geholpen door de knappe ZF-schakelmechaniek, die nauwelijks merkbaar zijn ding doet. Stil blijkt deze nieuwe basisdiesel ook nog te zijn, maar de werking van het start/stop-systeem verraadt uiteindelijk toch dat hier een kleine diesel aan het werk is.

MERCEDES

Grootse bescheidenheid

We hadden ooit het eindeloze genoegen een S 600 L met imponerende V12 over de Duitse Autobahnen te jagen, maar ook de ster ontsnapt niet aan de ‘groene golf’. Mercedes-Benz rust sinds kort zijn respectabele S-Klasse uit met een 250 CDI dieselmotor. Geen 12-, noch 8- of zelfs geen 6-cilinder, maar een 4-cilinder in lijn, inclusief start/stop-systeem voor maximale zuinigheid. De motor is al goed bekend uit de E-Klasse, levert 204 pk vermogen en 500 Nm koppel.

De S-Klasse behoudt er zijn vorstelijk comfort mee, maar vervuilt nu nog slechts 149 – 151 g/km, terwijl zijn dorst zich tot gemiddeld 5,8 l/100 km beperkt. Jammer dat hij voor de Belgische fiscus toch nog de op 145 g/km gestelde grens doorbreekt en bijgevolg maar voor 75% in de boekhouding mag worden verwerkt.

De 250 CDI 4-cilinder diesel doet ook zijn intrede in de tweede generatie van de CLS, de oogstrelende 4-deurs coupé. Dankzij de lichtgewichtconstructie met uit aluminium gevormde portieren, motorkap, voorste spatborden en kofferdeksel, scoort dezelfde motor hier nog beter: een gemiddeld verbruik van 5,3 l/100 km en een CO2-uitstoot van nog slechts 134 – 138 g/km, goed genoeg voor 75% fiscale aftrekbaarheid.

PORSCHE

Dieselbekering

Zelfs bij Porsche wordt op de kleintjes gelet. De schitterende 4-deurs / 4-zit Porsche Panamera treedt aan met een 3.0 V6 dieselmotor. Op de Belgische prijslijst verschijnt hij in twee vermogenvarianten: 211 pk (2.478 euro BIV) of 250 pk (4.957 euro BIV), in beide gevallen gevolgd door een gesofisticeerde Tiptronic S automaat met acht schakelverhoudingen.

Wie droomt van een Porsche kan dat niet zonder aan prestaties te denken. De Panamera met zelfontbrander slaat beslist geen mal figuur met een standaardsprint (0 – 100) afgeklokt in 6,8 s en een topsnelheid van 242 km/u. Voor dit alles neemt hij genoegen met gemiddeld 6,5 l/100 km. Wie bovendien de alle seizoenen banden met lage rolweerstand op 19” velgen aankruist op de optielijst kan daar nog 0,2 l/100 km afknijpen. Ongeacht de aangemeten sloffen laat de Panamera diesel zich fiscaal 70% in rekening brengen.

Optisch onderscheidt hij zich amper van de uitvoering met instap benzinemotor. Slechts het embleem ‘diesel’ aan de voorste portieren en de specifieke uitlaten maken het verschil.

Niet alleen de Panamera kan een diesel in het vooronder krijgen, ook de zeer populaire Cayenne bekeert zich tot diesel. Hier schrijft Porsche hetzelfde verhaal, zij het dat de koetswerkvorm zich wreekt in het verbruik – gemiddeld 7,2 l/100km – en de CO2-uitstoot – 189 g/km – waardoor de fiscus nog hooguit 60% aftrekbaarheid aanvaardt.

VOLVO

RECORDKOERS

Volvo slaat alle records met zijn S80 DRIVe die met een minuscule 1.6 diesel wordt aangeboden. Volvo argumenteert deze ‘micro-diesel’ o.a. door te wijzen op het feit dat heel wat mensen houden van het comfort van een grote, luxueuze auto, zonder daarom prestatiebelust te zijn.

De 1.6 in het vooronder van de S80 DRIVe levert 115 pk en 270 Nm koppel. Zijn belangrijkste troef is echter de met 119 g/km verbluffend lage CO2-uitstoot en daarmee gepaard gaande extreem lage verbruiksgemiddelde van 4,5 l/100 km, zeker in vergelijking tot de omvang en het gewicht (1.554 kg) van de S80. Daarbij is deze Volvo nog niet eens uitgerust met een start/stop-systeem, een ‘besparingstechniek’ die vandaag vrij algemeen wordt toegepast.

De Volvo S80 DRIVe verrast met zijn soepele werking, zijn comfortabel en stil rijden. Hij toont zich een uitstekende reisgezel in vlot doorstromend verkeer, maar juist dat is in ons landje steeds meer een uitzondering. In kritische situaties kan het motorvermogen net onvoldoende blijken om snel weg te komen. Dat is de keerzijde van het groene verhaal.

Eerdere Artikelen