“Meer financiële kennis bij ondernemer leidt tot minder faillissementen”

“Meer financiële kennis bij ondernemer leidt tot minder faillissementen”

Verhogen lacunes in uw financiële en boekhoudkundige kennis als ondernemer het risico op een faillissement? Christine Mattheeuws van ondernemersorganisatie NSZ en Frederik Devooght van Atradius menen van wel. “Eén op vier faillissementen ontstaat door slechte opvolging van financiën, een goede financiële en boekhoudkundige kennis is dus cruciaal,” zegt Christine Mattheeuws, voorzitter NSZ. Een gebrek aan inzicht in cijfers en een te geringe financiële kennis doen bedrijven vaak de das om.

M.M.:  Op welke vlakken is de financiële kennis onvoldoende?

Christine Mattheeuws: “Op veel vlakken zijn kennis en vaardigheden niet gekend. Bij elke beslissing die een ondernemer maakt, moet hij zich eerst verschillende vragen stellen: ‘Kan de onderneming de risico’s aan? Is dit het juiste moment voor deze investering? Doen we hier goed aan?’”
Frederik Devooght: “Veel ondernemers beseffen ook niet dat hun kennis te gering is.”

Frederik Devooght, Atradius
Frederik Devooght, Atradius

M.M.: Wat zijn de oorzaken dat ondernemers te weinig financiële kennis hebben over hun bedrijf?

Christine Mattheeuws: “Een ondernemer rekent te vaak op zijn boekhouder. Het is belangrijk dat hij zelf kennis verwerft over de liquide situatie van zijn bedrijf. Ik zeg vaak dat bedrijven ‘in hun achteruitkijkspiegel moeten kijken’. Daar wil ik mee zeggen dat een ondernemer zijn bedrijfsstrategie af en toe eens moet bekijken, en eventueel bijsturen.”
Frederik Devooght: “Odernemers vooral bezig met hun core business: ondernemen, zaken doen… maar ze staan te weinig stil bij de cijfers. Al vanaf de schoolbanken moet er meer aandacht worden besteed aan ondernemerschap en financiën, want die kennis heb je je hele leven nodig.”

M.M.: Wat zijn de gevaren of grote nadelen voor ondernemers wanneer ze te weinig kennis over financiën hebben?

Frederik Devooght: “Een groot gevaar is cash en cashflow problemen wat zich bijvoorbeed kan manifesteren als volgt: ondernemers kennen te vaak en te gemakkelijk betalingskrediet toe aan hun klanten. Hierdoor komt de ondernemer in gevaar, omdat hij eigenlijk zelf dan nood heeft aan krediet. Aankloppen bij de bank voor die kredieten zal niet altijd werken. Wanneer de bank het toch toekent, zal dat ook niet onder de meest gunstige voorwaarden zijn.”
Christine Mattheeuws: “Veel ondernemers hebben te weinig benul van hun ratioanalyse.”

Christine Mattheeuws, NSZ
Christine Mattheeuws, NSZ

M.M.:  Wat kan of moet er gebeuren om deze kennis te verbeteren?

Frederik Devooght: “Van jongs af aan al een financiële basis mee hebben, is essentieel. Wanneer de ondernemer voelt dat hij extra vaardigheden en kennis kan gebruiken, kan hij de nodige hulp inroepen, want dienstverleners en experts zijn er genoeg.”
Christine Mattheeuws: “De organisatie Agentschap Innoveren & Ondernemen heeft verschillende instrumenten om de ondernemer te helpen. Het onderwijs kan ook zijn steentje bijdragen. De scholen kunnen al in het middelbaar inzoomen op ondernemerschap, zodat de kennis wordt meegegeven en de goesting ontstaat om het ondernemerschap in te gaan. Jongeren zijn nog steeds te bang en te onzeker om die stap te nemen.”

M.M.: Wie moet het initiatief nemen? De overheid, werkgeversorganisaties, de ondernemer zelf,…?

Christine Mattheeuws: “Het is een én-én-verhaal. De overheid en privé partners zoals wij nemen initiatief, maar de ondernemer zelf moet ook openstaan om geholpen te worden. Samen moeten we werken voor een gezond ondernemerschap. De ondernemer moet gesensibiliseerd worden.”
Frederik Devooght: “Ook het Agentschap Innoveren & Ondernemen draagt bij als het gaat over helpen van bedrijfsleiders, denk maar aan de kmo-portefeuille.  En we moeten ons de vraag blijven stellen om onze kennis zo breed mogelijk te maken, en op welke manier we dat het best kunnen doen.”

M.M.:  Hoe is het gesteld met de financiële kennis bij werknemers in de organisatie? Moet hij of zij op de hoogte zijn van wat hij kost voor de werkgever?

Frederik Devooght: “Hierin speelt de werkgever een grote rol, hij kan hierover veel transparanter communiceren naar zijn werknemers toe.”
Christine Mattheeuws:  “Het zou geen slecht idee zijn om de werknemer bewust of bewuster te maken van zijn kostprijs in het bedrijf.”

 

Screening4You screent bedrijven

In 2013 richtten NSZ en Atradius het project Screening4You op in samenwerking met HR-dienstengroep Securex, sectororganisatie voor boekhouders en accountants KVABB en bedrijfsadviesbureau Multiple Choice. Bedrijven schreven zich in via de website www.laatuwbedrijfscreenen.be om zich te laten screenen. Ze lieten zich professioneel adviseren en begeleiden om hun onderneming weer op de rails te krijgen. Van de 1.808 ondernemingen die meededen, bleek een kwart zich in de gevarenzone te bevinden. Bij zeven op de tien leidde de begeleiding tot betere cijfers of minstens een status quo. Via een Vlerick scan kon een bedrijf zichzelf voorstellen en pijn- en werkpunten aanduiden.

Eerdere Artikelen