LV-architecten “Alles begint bij een ontwerp!” LV-architecten

Luk Vorsselmans.
Architect Luk Vorsselmans, 35 jaar, stampte op een kleine tien jaar een bureau met stevige reputatie uit de Wuustwezelse grond. Achttien koppen sterk, twaalf architecten. “We staan sterk in ontwerp én projectbegeleiding,” zegt Luk.

“Onze architectuur is ons uithangbord,” stelt Luk. “Alles begint bij het ontwerp, maar ontwerpen en creëren is maar een klein deel van ons werk. De rest van de tijd besteden we aan projectbegeleiding: lastenboeken maken, EPB-verslagen maken (Energie Prestatie en Binnenklimaat), stabiliteitsstudies, werfopvolging, enzovoort. Ons kantoor is sterk in de combinatie van beide. Een goede verstandhouding met de opdrachtgever is daarbij belangrijk. Wij spelen kort op de bal en overleggen veel met onze klanten. Dat wordt enorm geapprecieerd.”

Vakmanschap

De twaalf LV-architecten vullen elkaar aan. Luk: “Elk goed ontwerp is een meerwaarde voor het kantoor en voor de klant. Het is gebundeld vakmanschap om onze klanten nog beter van dienst te zijn. Dat is de meerwaarde van ons kantoor en voorkomt dat wij in een vast stramien komen. Als de mensen een woning herkennen als een woning van LV-architecten, vind ik dat altijd leuk.”

Woningen en kantoren

“Kijk, deze woning staat in Wortel en is een van onze referentieprojecten.” Luk wijst in het Belgisch Budget Bouwboek een karaktervolle woning aan. LV-architecten specialiseerde zich aanvankelijk in woningbouw maar na de verbouwing van een boerderij tot een locatie voor onder andere naschoolse kinderopvang en kantoren voor Kind en Gezin, in opdracht van de gemeente Wuustwezel, werd de LV-portfolio in de breedte uitgebreid. Ook scholen uit de regio en bedrijven kwamen aankloppen. Onder meer accountantsbureau SBB in Boechout en de verbouwing van gemeenteschool De Wissel in Wuustwezel staan nu op de planning.

Hedendaags

LV-architecten staat voor hedendaagse architectuur. Wat is hedendaagse architectuur? Luk wil het begrip niet associëren met begrippen als modern of eigentijds. Wel met realistische creativiteit. “Creativiteit die in balans is met de uitvoering. Toekomstige problemen in de ontwerpfase op een creatieve manier vermijden.”

Ook duurzaam bouwen sluit aan bij die realistische aanpak, vindt Luk. “Een gebouw moet nu eenmaal gebouwd worden volgens de nieuwe energienormen. Waar duurzaam bouwen vroeger vooral om de portemonnee draaide omdat er subsidies te halen vielen, valt nu een echte milieubewuste mentaliteit op. Duurzaam bouwen is goed voor de portemonnee, maar ook voor de planeet, dat is de gedachte. Ik merk bijvoorbeeld dat sommige klanten al bij het eerste contact de isolatie of de warmtepomp ter sprake brengen. De eisen van de nieuwe energiewetgeving zijn helemaal ingeburgerd bij bouwheren, architecten en aannemers.”

Eerdere Artikelen