Luc Van Hove, burgemeester Zandhoven – “Topbedrijven hebben interesse voor onze gunstige ligging”

Burgemeester Luc Van Hove: "Met twee privérusthuizen, een vakantiedomein van de CM en de gespecialiseerde instelling REVA mag je Zandhoven zeker een ‘zorggemeente’ noemen.”
Burgemeester Luc Van Hove: “Met twee privérusthuizen, een vakantiedomein van de CM en de gespecialiseerde instelling REVA mag je Zandhoven zeker een ‘zorggemeente’ noemen.”

 

Zandhoven ligt in de groene buffer tussen Antwerpen en de rest van de Kempen. Dat biedt kansen voor bedrijven van bovenlokaal belang, zegt burgemeester Luc Van Hove.

M.M.: Welke rol speelt Zandhoven op economisch vlak?
Luc Van Hove: “Zandhoven en zijn vijf deelgemeenten vormden ooit een landbouwgebied aan de rand van de Kempen. Ondertussen zijn de meeste boerderijen verdwenen en speelt de landbouw nog maar een kleine rol. Zandhoven bezit ook geen grote industrie- of kmo-terreinen, wel enkele kleinere ambachtelijke zones. De belangrijkste activiteiten bestaan uit detailhandel en diensten. Wat betreft de werkgelegenheid is de zorgsector een zeer grote werkverschaffer. Met twee privérusthuizen, een vakantiedomein van de CM en de gespecialiseerde instelling REVA mag Zandhoven zeker een ‘zorggemeente’ worden genoemd.”

M.M.: Wat doet het gemeentebestuur voor de bedrijven in Zandhoven?
“We proberen van onze gemeente een mooie gemeente te maken, waar mensen graag naartoe komen en waar het goed is om te wonen, maar ook om te bezoeken. Mensen naar hier brengen – onder meer door de organisatie van evenementen – geeft de middenstand en horeca zuurstof. Bereikbaarheid, ook bij wegenwerken, goed onderhouden wegen en een goed wegwijzerbeleid horen daarbij. We begeleiden de bedrijfsleiders ook op het gebied van stedenbouwkundige en milieutechnische aanvragen en proberen de contacten heel persoonlijk uit te bouwen. Tot slot: we winkelen zelf in de eigen gemeente en sporen onze inwoners hier ook toe aan met onze Zandhovense Cheques.”

“Via onze nationale jumping hebben we een netwerk van een 60-tal bedrijven die elkaar viermaal per jaar zien en met elkaar zakendoen. De ‘Ontmoeting aan de top’, een nevenproject van de jumping, brengt jaarlijks 1200 bedrijfsleiders bij elkaar.”

foto AM70 gemeentehuis 6_lowM.M.: Neemt de gemeente initiatieven om onderling zakendoen te versterken?
“We hebben een goeddraaiende Adviesraad Economie. Die raad organiseert – met steun vanuit de gemeente – geregeld events: een avondmarkt, eindejaarsactie, nieuwjaarsreceptie voor ondernemers, nieuwsbrieven,… En via onze nationale jumping hebben we een netwerk van een 60-tal bedrijven die elkaar viermaal per jaar zien en met elkaar zakendoen. De ‘Ontmoeting aan de top’, een nevenproject van de jumping, brengt jaarlijks 1200 bedrijfsleiders bij elkaar.”

M.M.: Wat wil het gemeentebestuur op economisch vlak tijdens deze legislatuur nog realiseren?
“Momenteel wordt hard gewerkt aan enkele RUP’s voor zonevreemde bedrijven en een RUP voor herlokalisatie van zonevreemde bedrijven. Dit laatste is in samenwerking met De Scheepvaart nv en de POM. Daarnaast maakt Top Interieur van de herinrichting van de gewestweg N14 gebruik om een volledig nieuw winkelcomplex te bouwen. De buurman van tuincentrum Rijmenants zal wellicht volgen. Topbedrijven investeren dus nog in onze gemeente. En dat is uiteraard aangenaam.”

foto AM70 sportcomplex_het veld_lowGroene buffer met extra’s
Zandhoven is erg goed gelegen tussen de vork van twee drukke autosnelwegen, de E34 en de E313. Zandhoven ligt ook in het centrum van de provincie: Antwerpen, Turnhout, Lier en Herentals liggen binnen een cirkel van 20 kilometer rond Zandhoven. De bereikbaarheid is dus ideaal, op de ochtendfile naar Antwerpen na. De gemeente vormt mee een groene buffer tussen Antwerpen en de rest van de Kempen. “Daarom werd onze gemeente niet veel ruimte voor kmo-gebied gegund in het provinciaal structuurplan,” zegt burgemeester Luc Van Hove.
De combinatie van goede ligging en schaarse gronden leidde ertoe dat de weinige kmo-gronden gegeerd zijn. “Toch hebben we enkele bedrijven van bovenlokaal belang,” stelt de burgemeester. Hij verwijst daarbij naar Schoenen Van Loock, Top Interieur, Tuincentra Rijmenants en Nagels, houtskeletbouwbedrijven IBC en De Backer en Maes Hoogwerkers. “En ook de horeca is niet te onderschatten. We hebben restaurants en eetgelegenheden in allerlei prijsklassen, van Kroatisch, Italiaans en Chinees tot de goede Vlaamse keuken.”

Wim De Mont

Eerdere Artikelen