Met een doordacht wagenparkbeheer bespaart u veel geld. Maar hoe begint u daaraan? Zes tips!
Tip 1: zet in op eco-driving
Een lager brandstofverbruik kan de kosten van uw wagenpark fors drukken. Chauffeurs die remmen op de motor, op tijd schakelen en de snelheidslimieten respecteren, verbruiken beduidend minder brandstof dan would-be rallypiloten. Bovendien heeft dit ook een positieve impact op de CO2-uitstoot.
Tip 2: gebruik tankkaarten
Door tankkaarten te gebruiken, kan u het brandstofverbruik (zelfs per medewerker) gedetailleerd opvolgen. Met deze tool kan u bepaalde limieten opleggen en personeelsleden belonen die zich voorbeeldig aan de regels houden, bijvoorbeeld door minder te verbruiken.
Tip 3: maak werk van een carpolicy
Het is nuttig om de hierboven beschreven principes van eco-driving mee op te nemen in een carpolicy waarin u het correct gebruik van bedrijfsvoertuigen nauwkeurig omschrijft. Hiermee bepaalt u onder meer wanneer de medewerker met de wagen mag rijden, en waar hij op moet letten.
Tip 4: overweeg leasing en volledige outsourcing
Zeker voor kmo’s is correct wagenparkbeheer een tijdrovende klus. Wie zich liever op zijn core business concentreert, kan het beheer van voertuigen uitbesteden aan een externe partner, zelfs als de wagens eigendom van uw bedrijf zijn. Hiermee vertrouwt u deze taak toe aan specialisten die alles nauwgezet opvolgen. Heel wat ondernemingen kiezen voor leasingformules, onder meer om te besparen op onderhoudskosten.
Tip 5: geef uw personeel elektrische wagens
Wie nog een extra steentje wil bijdragen aan de bescherming van het milieu, kan ook voor elektrische wagens kiezen. Met deze voertuigen heeft u nooit meer last van de continue fluctuaties van brandstofprijzen en vermindert u bovendien de CO2-uitstoot aanzienlijk.
Tip 6: verbeter de prestaties met geolokalisatie
Het verplaatsingsgedrag van uw medewerkers optimaal volgen kan met systemen voor voertuigtracking. De informatie die u hiermee verzamelt, geeft een goed beeld van de sterktes en zwaktes van uw wagenpark, en biedt een goede basis om verbeteringen na te streven.