Bob van Heyst is gepassioneerd door de VW Kever. Zozeer dat hij van hobbyist uitgroeide tot ondernemer in wisselstukken. We contacteerden hem om hem te vragen naar zijn oordeel over de nieuwe VW Beetle. “Perfecte auto om van A naar B te rijden; dus niets voor mij!” ‘s Mans oordeel is streng, doch rechtvaardig. Zijn passie voor de echte Kever overheerst dan ook alles.
DOOR EDUARD CODDÉ (TEKST)
EN FILIP MEUTERMANS (FOTO’S)
Als adolescent werd Bob van Heyst zowat dagelijks geconfronteerd met de VW Kever: vader en moeder reden Kever, maar vooral de iets oudere buurjongens die met hun uitgebouwde Kever deelnamen aan rallycross-wedstrijden staken het vuur aan de spreekwoordelijke lont. “Vrienden vonden dat gedoe met de Kever tof, maar vriendinnen kon je er niet mee gaan versieren,” herinnert Bob van Heyst zich nog goed. “Er reden nog teveel Kevers als alledaags voertuig in het verkeer en algemeen werd de Kever aanzien als een auto voor oudjes…”.
Zijn buurman was een handelaar in ‘van alles’ en toen Bob blijk gaf van enige ondernemingszin kreeg hij alvast deze raad mee: begin met iets waar iedereen voor terugdeinst. VW-onderdelen, moet hij toen hebben gedacht. “Zo begon het een kwarteeuw geleden,” lacht de Antwerpenaar. “Auto’s verzamelen was toen sociaal helemaal niet aanvaard. Standaard onderdelen waren duur, maar er waren er wel nog voldoende voorradig bij de dealers, ook al was de interesse daar nihil.” Dat weerhield er hem echter niet van om zijn handel op poten te zetten. Tijdens VW Kever-meetings in Groot-Brittannië zag hij hoe de liefde voor de oude auto’s er bloeide en hij zag vooral een enorm gamma aan minder bekende onderdelen. Drie reizen later wist hij het zeker: Kever-onderdelen werden zijn toekomst.
Business vanuit het hart
Vanuit de USA kreeg hij catalogi toegestuurd, bestelde er de niet courante stukken, tuning parts en onderdelen die daar veel goedkoper waren. “Het begon vrij amateuristisch in het tuinhuis van een schamele twintig vierkante meter, de werkbank van vader werd omgetoverd tot verkoopbalie en de verkoop ging van start ’s avonds en tijdens de weekends. Het tuinhuis werd al snel te klein, waarna ik verhuisde naar een leegstaande varkensstal verderop,” verhaalt Bob van Heyst. “De handel bleef maar groeien en na twee jaar in bijberoep kwam er een eerste personeelslid. Het werd echt serieuze business.”
Nu, 25 jaar later stelt hij 20 mensen tewerk, beheert 6.000 referenties, produceert in eigen beheer 250 zeldzame stukken om aan de vraag van de wereldmarkt te kunnen beantwoorden en heeft zopas een gloednieuw magazijn van 4.200m² in gebruik genomen vanwaar hij over zowat de ganse wereld exporteert, maar ook inkoopt. Een eigen distributiedienst rijdt over heel Europa tot in de voormalige Oostbloklanden en draait jaarlijks een half miljoen kilometer onder de wielen. Van serieuze business gesproken.
INTERNATIONALISERING
“Ik heb altijd iets willen doen over de grenzen heen, ook al sprak ik geen talen,” klinkt het nog. “Via advertenties in een Italiaans magazine over oldtimers is onze internationale groei pas echt gestart. Onze pas ingehuldigde nieuwe thuis is driemaal groter dan voorheen. Dat het allemaal zo snel mogelijk van mezelf wordt, is nu de nieuwe uitdaging, met een doorgedreven informaticasysteem om een snelle handling van de goederen te garanderen en om zowel de in- als de uitgaande bestellingen op te volgen.”
Bob van Heyst is met B.B.T. nv, zoals zijn zaak heet, wereldwijd actief maar krijgt moeilijker voet aan grond in de Verenigde Staten. “Onze grootste klanten worden soms concurrenten,” stelt hij vast. “Via computer en Internet is zowat alles te vinden. Knowhow ligt vandaag gemakkelijk te grabbel. Je moet dan ook de ogen openhouden en alert blijven voor de concurrentie.” Velen voelen zich immers geroepen om net als Bob van Heyst te starten als hobby. Maar al te vaak verwachten ze snelle winst en dat loopt veelal faliekant af. “Wie enkel uit winstbejag handelt, kan nooit goede menselijke contacten uitbouwen en die zijn essentieel voor langetermijnbusiness!”
Onderdelen en meer
De handel in onderdelen kon niet anders dan een vervolg krijgen met de verkoop van old- en youngtimers. Het begon alweer met de VW Kever en ook een weinig Karmann Ghia. “Auto’s verkopen is een hobby geworden naast de onderdelen,” verklaart Bob van Heyst. “En het worden er almaar meer…”. En natuurlijk verzamelt hij ook zelf! Niet minder dan 38 stuks telt zijn privé-collectie en daarvan is er geen enkele te koop. Nou ja, tenzij er een beter stuk voor in de plaats kan komen.
Bob van Heyst verzamelt uitsluitend de merken die tot het VW Concern behoren of daarmee in verband kunnen worden gebracht. Zo bezit hij ook een Studebaker, omdat die destijds door D’Ieteren in Brussel werd gebouwd. Dat Bugatti deel uitmaakt van het VW Concern opent voor Bob van Heyst weer nieuwe perspectieven om zijn collectie te laten aangroeien, al staat er voorlopig nog geen Bugatti Type 57 Atlantic – het uitverkoren model – tussen de verzameling.
Wanneer 10 jaar geleden iemand vroeg naar welk VW-model de beste kansen maakte om sterk in prijs te stijgen, antwoordde Bob van Heyst steevast: het VW-busje. Enof zijn voorspelling is uitgekomen. De 15 a 20.000 euro die toen moesten worden neergeteld voor een perfect exemplaar van de roemrijke ‘Samba’-bus zijn nu bijna verdriedubbeld. “En je kan ook nog 10 jaar plezier gehad hebben aan die wagen met een meerwaarde” voegt Bob van Heyst toe.
Karmann Ghia
Dus willen we van hem weten wat we nu moeten kopen. “Ik tip op Karmann Ghia, liefst een cabriolet en zo oud mogelijk,” betoogt hij. “Het Italiaanse design en het feit dat Karmann niet meer bestaat zijn troeven, maar zeker ook de perfecte Duitse kwaliteit, de beperkte productieaantallen zijn waardeverhogende factoren. Bovendien rijdt hij aangenaam en is de mechaniek goedkoop.”
Verder steeg een Porsche 356 de laatste vijf jaar tot het drievoudige in prijs. Maar ook een VW Kever 1303 Cabriolet is een tip. Te koop voor 10 à 15.000 euro maakt hij goede kansen om in tien jaar tot 20 à 25.000 euro op te klimmen en schenkt je een pak rijplezier in je vrijetijd. Toch, opgelet als de dollartekens in je ogen beginnen oplichten. “Restauratie is duur en wordt beslist nog veel duurder,” geeft Bob van Heyst mee. “Vooral spuitwerk is duur. Het is dus van groot belang een goed exemplaar op te sporen met minimaal werk aan. Doe-het-zelf projecten worden zelden tot een goed einde gebracht en laten restaureren kan duur uitvallen ten opzichte van de aankoopprijs. Kopers informeren zich ook beter en verwachten het beste, zodat enkel auto’s in goede staat een waardevermeerdering zullen kunnen realiseren.”
Misschien wel de allerbelangrijkste tip die Bob van Heyst ons wil meegeven: “Koop een old- of youngtimer met geld dat je kunt missen, zodat je hem niet plots voor elke prijs van de hand moet doen.”
www.bbt4vw.com
VW Kever voor iedereen
Bob van Heyst verbaast ons met de uitspraak dat er in Japan meer Kevers reden dan Toyota Corolla’s. “De Kever was sterk en betrouwbaar, waardoor iedereen er mee reed, ongeacht rang of stand,” vult hij aan. “Voormalige Oostblokfunctionarissen mochten één westerse auto bezitten en kochten de zo betrouwbare Kever, die achter het IJzeren Gordijn een waar statussymbool werd
.”
En de nieuwste VW Beetle? “Sorry, maar dat is een nieuwe auto, die waarschijnlijk perfect van A naar B rijdt, dus niets voor mij!” antwoordt Bob van Heyst kordaat.