Projectontwikkelaar Vervoordt r.e., onderdeel van de Axel Vervoordt Company, geeft de oude mouterij langs het Albertkanaal een nieuwe bestemming. Kanaal wordt een klein dorp dat teruggaat naar de essentie van wonen. Een project dat vertrekt vanuit de ruimtelijkheid van ons industriële verleden.
Inwoners van Wijnegem en omstreken kennen vast de oude mouterij met haar imposante silo’s. Zij kijken nu al uit naar de realisatie van Kanaal dat straks een inspiratiebron wordt voor diegenen die op zoek zijn naar authenticiteit, waarbij de industriële archeologie wordt geïntegreerd in een nieuwe manier van wonen.
Authenticiteit
Drijvende kracht achter Kanaal is Dick Vervoordt, zoon van kunstverzamelaar Axel Vervoordt: “Kanaal is een stuk industriële archeologie dat we weer tot leven brengen. Topprioriteit is de authenticiteit van deze site bewaren. Tegelijkertijd voegen we door middel van hedendaagse architectuur dynamiek toe die voor een tijdloze moderniteit zorgt. Kanaal zal 98 appartementen met diverse oppervlakten omvatten, ondersteund door winkels.”
Toparchitecten
Bekende architecten nemen elk een deel van de restauratie van de site voor zich. Stéphane Beel ontwierp het nieuwe kantoorgebouw en zorgde onder meer voor de hervorming en het bewoonbaar maken van de monumentale silo’s. Het wonen op grote hoogte met fenomenale vergezichten op de omgeving zal een extra dimensie geven. Architecten Bogdan & Van Broeck bedachten de zogenaamde cube-woningen met grote opengaande loggia’s. Coussée & Goris pakten de oude pakhuizen aan. Ze creëerden in de distillerie woongelegenheid door bovenop de massieve onderbouw een nieuw, hedendaags volume, dat er uitziet als een galerij, te plaatsen. De pakhuizen worden karaktervolle woningen, met zowel in de gerestaureerde als de nieuwe delen zichten naar de binnenpleinen, het water en de stad Antwerpen. De Parijse landschapsarchitect Michel Desvigne ten slotte, zal de site vergroenen met inbreng van enkele karakteristieke elementen.
Becoming a city in the country
Kanaal gaat terug naar de essentie van wonen. Het wordt een groene oase met de grootsheid van denken van een ambitieuze stad. In Kanaal is er plaats voor onder meer een bakker, restaurant, kruidenier, dokter, tandarts, wellness, kinderopvang, tal van pleintjes en een ondergrondse parking. Er worden ruimten voorzien voor bedrijven en vrije beroepen die een representatieve plek zoeken. In Kanaal komt tevens een museum waar zowel de permanente collectie van de Vervoordt Foundation als wisselende tentoonstellingen zullen worden getoond.
Wanneer klaar?
Volgens planning zal begin volgend jaar met de opbouw worden gestart. Op dit moment wordt een deel van de site afgebroken. De eerste gebouwen zullen dan eind 2012 casco-klaar zijn. De streefdatum waarop Kanaal gereed moet zijn, is eind 2014.