Laat de zaken niet escaleren
De koffieautomaat is, naast hofleverancier van het obligate bakje troost, doorgaans ook dé place to be voor informele praatjes tussen medewerkers. En, hoe kan het ook anders: daarbij wordt wel eens wat afgeroddeld. Roddelen heeft een negatieve bijklank, maar hoeft dat niet altijd te zijn. Vijf tips om constructief om te gaan met dergelijke praatjes en geruchten.
1. Voldoende communiceren, is roddel reduceren
Roddelen valt onder de noemer informele communicatie, en communicatie op zich kan in se goed gemanaged worden. Met een open, respectvolle communicatie kan veel onheil worden voorkomen. Hoe meer informatie er op de werkvloer terecht komt van hogerhand, hoe minder reden er in principe is tot roddelen. Hou uw personeel daarom regelmatig op de hoogte via advalvasberichten, (in)formeel overleg, blogs, nieuwsbrieven en andere communicatiemiddelen.
2. Grijp snel in tegen lasterroddel
Wat begint als een vrij onschuldig gerucht, kan vele mondjes later leiden tot kwaadsprekerij, georkestreerde manipulatie en soms helaas ook pesterij. Collega’s die elkaar op die manier het leven zuur maken, liggen aan de bron van vijandigheid en spanningen. Enkele rotte appels onder uw medewerkers kunnen het groepsgevoel en de goede sfeer slecht beïnvloeden. Ondernemers en managers die dit opmerken, doen er goed aan zo snel mogelijk tot actie over te gaan. Wie alles op zijn beloop laat, riskeert dat de zaken escaleren en dat ook de efficiëntie en de productiviteit er ernstig onder gaan lijden.
3. Wees niet bang om te sanctioneren
Om de bron van het kwaad te achterhalen, dient de achtergrond van de roddel te worden onderzocht. Als de schuldige bekend is, dan is het uw verantwoordelijkheid deze dominante roddelaar bewust te maken van de negatieve gevolgen van zijn praatjes en geruchten. Baken duidelijke grenzen af en maak concrete afspraken, zodat alles zich niet herhaalt. Als die persoon er zich niet aan houdt, organiseer dan een functioneringsgesprek en laat hem zich excuseren bij de slachtoffers. Wordt ook die waarschuwing in de wind geslagen, kan u sancties overwegen.
4. Geef zelf het goede voorbeeld
Als zaakvoerder of manager moet u op alle vlakken het goede voorbeeld geven. Dat geldt zeker ook voor roddelen. Zorg ervoor dat u zelf niet te loslippig bent als u over anderen praat. Dat maakt geen goede indruk: het gaat ten koste van uw gezagspositie en zorgt ervoor dat uw medewerkers u minder vertrouwen. Voelt u desondanks toch de nood om achter iemands rug te spreken, denk dan eerst even na over de slechte reputatie die u daarmee opbouwt. Tel tot tien om even af te koelen of maak een ommetje.
5. Niet elke roddel verdient veroordeling
Zolang het roddelen binnen de perken blijft, het niet over gemene dingen gaat en het niet de bedoeling is anderen te kwetsen, kan roddelen opluchtend werken. Het is van alle mensen, van alle tijden en gebeurt in alle omgevingen. Vaak creëren dergelijke praatjes een gevoel van solidariteit en versterken ze de binding. In dat geval mag u het oogluikend toelaten.
Met dank aan Ilse Claes (arbeidspsychologe).