Hoe gouverneur Herman Reynders de sluiting van Ford Genk wil aanpakken

“Investeren in ‘én-én-én-verhaal’, met Vlaamse en Belgische steun”

Hoe moet Limburg de sluiting van Ford Genk opvangen? Waar vinden die duizenden werknemers terug werk? En wie levert de financiële middelen voor die nieuwe reconversie van onze provincie? Pasklare antwoorden kan gouverneur Herman Reynders, ‘the day after’, niet geven. “Maar één ding is zeker: we moeten investeren in een ‘én-én-én-verhaal’,” stelt hij. “We hebben én meer toerisme nodig, én meer logistiek, én meer industrie, én meer … Bovendien zal de Vlaamse en federale overheid ons daarmee moéten helpen. Dat engagement heeft onder meer minister-president Kris Peeters gisteren overigens al toegezegd.”

Gouverneur Herman Reynders.

Woensdag 24 oktober 2012 was voor Herman Reynders een van de moeilijkste dagen sinds zijn aantreden als gouverneur, drie jaar geleden. “Als burgemeester van Hasselt had ik ook al wel de sluiting van Philips meegemaakt. Dat ging toen over 2000 jobs. Deze sluiting van Ford Genk is echter van een heel andere orde. Dit treft het economische weefsel van de hele provincie.”

Chinese constructeur
“De moeilijkheid is vooral dat we vandaag in een economische recessie zitten. Veel bedrijven investeren en groeien niet meer, de trend is omgekeerd. Dat maakt het moeilijk om voor die duizenden medewerkers bij Ford Genk en zijn toeleveranciers nieuwe werkplaatsen te vinden. Hopelijk gaat het over twee jaar, als de fabriek effectief sluit, weer beter. Of we – naar het voorbeeld van Nedcar in het Nederlandse Born – een andere constructeur kunnen vinden voor de site in Genk? We moeten zeker proberen. Agoria zou hierover met een Chinese constructeur gaan onderhandelen, lees ik. Ik steun zo’n project volledig. Je weet nooit. Maar we mogen de Ford-arbeiders ook zeker geen valse hoop geven.”

Enorme uitdaging
Is de Limburgse economie op lange termijn niet beter af met een toekomstig nieuw weefsel van veel kleine en middelgrote bedrijven dan met de afhankelijkheid van één gigantische speler, zoals bij Ford Genk tot nu toe het geval was? “Neen, er is geen enkele positieve kant aan deze sluiting. Duizenden mensen die onzeker zijn over hun job, over hun inkomen, over hun toekomst. Dit is een ramp. Maar Limburg is niet dood. We hebben in het verleden geregeld bewezen dat we moeilijke situaties kunnen overwinnen. Maar we staan hoe dan ook voor een enorme uitdaging!”

Stefan Kerkhofs

Vorig artikel
Volgend artikel

Eerdere Artikelen