VRAAG: Ik heb onlangs een werknemer ontslagen. Hij vraagt mij nu wat de reden daarvoor was. Hoe gedetailleerd moet mijn antwoord zijn?
Sinds 1 april 2014 bent u verplicht om een ontslag te motiveren wanneer de werknemer daar schriftelijk om vraagt. Heel wat werknemers blijken in de praktijk ook effectief om een reden te vragen. Werkgevers vragen zich dan terecht af hoe ver ze moeten gaan in hun antwoord.
De cao nr. 109 die de motiveringsplicht heeft ingevoerd, stelt dat de werknemer het recht heeft om “de concrete redenen van het ontslag te kennen”. Hieruit wordt afgeleid dat wie geen concrete, maar een erg vage reden meedeelt, geen voldoende antwoord geeft. Het gevolg daarvan is dat de werknemer via de rechtbank een boete (van twee weken loon) zou kunnen opeisen.
Wanneer het antwoord te vaag is, bestaat de kans bovendien dat de werknemer naar de rechtbank zal stappen om een vergoeding te eisen wegens zogenaamd “kennelijk onredelijk ontslag”. Als de rechter oordeelt dat er geen werkelijk antwoord is gegeven op de vraag naar de ontslagreden, dan zal u moeten bewijzen dat u een redelijk motief had. De sanctie voor het geven van een ontslag dat niet redelijk kan worden verantwoord, is een schadevergoeding van drie tot zeventien weken.
Concreet antwoorden is dus de boodschap. Het herhalen van de beknopte ontslagreden op het formulier C4 (bijvoorbeeld “past niet in de organisatie”), zal niet volstaan. Leg dus bijvoorbeeld concreet uit waarom de werknemer niet in de organisatie past. Een volledig feitenrelaas is ook niet nodig, maar de werknemer moet de kans hebben zijn ontslag te begrijpen.
Koen Clonen
Van Goethem Advocaten
www.vangoethem-law.be