Als u ’s ochtends confituur op uw boterham smeert, is er een grote kans dat hij mede bereid is bij H&L Productions. Dit Nederlands familiebedrijf in Rijkevorsel verwerkt vers en diepvriesfruit tot puree. De puree wordt vervolgens elders verwerkt in confituur, yoghurt, fruitsap, bakkerij-ingrediënten en ijs.
Opdooien en crushen, welkom in de wereld van het vloeibare fruit. “Het fruit komt van overal ter wereld hier diepgevroren toe,” zegt Arnoud Heijboer, hoofd van de productie. “De bosbessen komen bijvoorbeeld uit Canada of Oost-Europa, de frambozen uit Polen, Servië en Chili, de verse aardbeien uit Hoogstraten, Sint-Truiden of Borgloon. Zacht fruit dus, eigenlijk alles wat rood of blauw is. Uitzonderingen zijn de kiwi’s en de rozenbottels. Wist u trouwens dat er Spaanse aardbeiensoorten zijn die een witte kern hebben en dat de Poolse veelal donkerrood van binnen zijn? Uiteraard heeft dit een invloed op de kleur van onze purees.”
Het fruit komt diepgevroren binnen in het aangrenzende vrieshuis van het bedrijf Van Soest. “Vóór verwerking en na de kwaliteitscontrole wordt het fruit ‘opgedooid’ zodat het los komt van de verpakking,” legt Remco Franx het productieproces uit. “Het fruit heeft dan nog een temperatuur van circa -15° Celsius en gaat dan de crusher in waar het in brokjes wordt gecrusht. In een grote vijzel worden de brokjes langzaam verwarmd. Let wel de puree wordt niet verhit, zodat de textuur, de kleur en de smaak van het fruit blijft behouden. We mixen soms ook heel fruit en puree, helemaal volgens de specificaties van onze klanten. Vervolgens wordt de puree gezeefd en tijdelijk opgeslagen in tanks om daarna afgevuld te worden in de gewenste verpakking. Bij Van Soest word het vloeibare fruit in een vriestunnel (-40°C) ingevroren en vervolgens opgeslagen in vriescel (-20°C).”
Transport in gekoelde vrachtwagens
H&L Productions verwerkt met een dagploeg van vijftien medewerkers zo’n 60 tot 80 ton per dag, goed voor een jaarproductie tussen de 12.000 en 15.000 ton. Voor het transport naar de klanten gebruikt het bedrijf kartonnen dozen, plastic emmers of grote kunststof/metalen vaten.
Deze halffabrikaten gaan dan naar confituurfabrieken over heel Europa, al staan ook verdere bestemmingen als Amerika en Maleisië op het programma. Ongeveer tien procent gaat naar andere fabrieken, zoals yoghurtfabrieken of naar fabrieken die bakkerij-ingrediënten produceren. Een klein deel vertrekt ook naar de cosmetica-industrie, maar het is een geheim waarvoor het daar wordt gebruikt.
Flexibiliteit is troefkaart
Zaakvoerder Krijn Heijboer kent de sterkte van zijn onderneming. “H&L staat garant voor goed kwaliteitsfruit tegen een eerlijke prijs waarbij de klant centraal staat. Flexibiliteit staat hoog in het vaandel. We verwerken in de meeste gevallen grote tonnages volgens jaarcontract voor de grote klanten, maar we zijn zeker niet te beroerd om meer bescheiden voorraden van pakweg 400 à 500 kg te maken voor kleinere klanten.En omdat vrieshuis Van Soest aan ons bedrijf grenst – eigenlijk zijn we enkel gescheiden door een rolpoort – kunnen we zeer flexibel werken en het productieschema snel aanpassen indien dat nodig is. Dat is een belangrijke troefkaart.”
Kwaliteitsafdeling
Het fruit dat binnenkomt wordt vóór verwerking uitvoerig gecontroleerd in interne en externe laboratoria volgens de normen van de voedselveiligheid en van het kwaliteitsstandaards van de Internationale Food Standards. “Twee personen van onze interne kwaliteitsafdeling controleren of de producten voldoen aan de opgelegde specificaties qua brix, pH, enzovoort,” zegt Remco Franx. “Ook tijdens en na de productie is er een voortdurende controle. Binnen het kwaliteitssysteem worden alle aspecten van het productieproces geregistreerd en opgevolgd. Dit geldt zowel voor de inkomende goederen als de eindproducten. Regelmatig vinden er audits van klanten plaats. We maken de halffabrikaten volgens bepaalde standaardspecificaties die voldoen aan de recepten van onze klanten. We werken tevens samen met twee geaccrediteerde externe laboratoria die regelmatig monsters krijgen voor controle op pesticiden en zware metalen.”
Voedselhygiëne
Werken in de voedingsindustrie vereist strenge regels op het gebied van hygiëne. Regelmatig de handen wassen en het dragen van een haarnetje, het zijn er maar enkele. Iedere medewerker heeft per dag twee uniformen die wekelijks worden gereinigd volgens strikte eisen. Zieke medewerkers moeten thuis blijven.
Groeien en uitbreiden.
Zaakvoerder Krijn Heijboer is optimistisch over de toekomst van deze branche. “Er blijft nog steeds een grote vraag naar confituur. De grootste liefhebbers zijn de Fransen, Engelsen en Duitsers. Crisis kennen we in deze branche niet, het is zo dat wanneer het wat moeilijker gaat, er meer confituur op de boterham wordt gesmeerd als goedkoper alternatief voor broodbeleg. Er is tegenwoordig ook veel vraag naar kwaliteitsfruit en zeker het biologisch geteelde fruit is zeer populair. Wij hopen binnen enkele jaren te kunnen groeien naar 20.000 ton per jaar.”
Nieuwe markten aanboren
We zijn volop aan het onderzoeken of we nieuwe markten kunnen aanboren, ook buiten Europa. We kijken daarbij zeker naar de Aziatische landen, daar ligt de weg open. Maar, en dat wil ik benadrukken, we willen gecontroleerd groeien. We willen het ‘netjes’ doen en geen bestaande klanten verwaarlozen. We blijven voor alles een familiebedrijf dat flexibel is en haar klanten een op maat en persoonlijke service wil geven.”
Houtelweg 1 A – 2310 Rijkevorsel – T 03 664 29 73 – info@h-lproductions.be – www.h-lproductions.be