Internetgigant Google riep Grobbendonk uit tot de eerste Vlaamse ‘E-Town’. In termen van internetbedrijvigheid klopte de Kempense gemeente onder meer Antwerpen en Merelbeke. Grobbendonkse ondernemers vielen vooral op omdat ze de mogelijkheden van het internet (lees: de diensten van Google) handig hebben ingezet om hun lokale business te verstevigen.
Grobbendonk heeft onder meer het grootste aantal commerciële .be-domeinen in vergelijking met het aantal bedrijven, en ondernemers maken er veelvuldig gebruik van Googles online marketingplatform AdWords. “Om uw onderneming te doen groeien via het internet, hoeft u niet noodzakelijk een onlinewinkeltje te runnen”, zegt Thierry Geerts, directeur van de Belgische afdeling van Google. “Een pralineverkoper uit Grobbendonk kan bijvoorbeeld Nederlandse klanten aantrekken door middel van gerichte internetreclame. Iedere kmo kan een internetmultinational worden.”
Een lokaal bedrijf waarvoor het internet geen windeieren legde, was bijvoorbeeld Scava, een detailhandelaar in het betere in- en outdoorspeelgoed. “Ik heb, toen ik dit bedrijf oprichtte, meteen zwaar geïnvesteerd in it-ers”, zegt algemeen directeur Gwen Carsauw. “We hebben 64 verschillende websites online, één per productgroep, maar onze fysieke vestiging speelt nog steeds een grote rol. Die doet dienst als ‘experience center’, en trekt via het internet bezoekers vanuit het hele land aan. De aandacht die we trekken via het internet, komt onze lokale business ten goede.”
Ongeveer hetzelfde verhaal klonk bij bouwonderneming Renisol. De activiteit van dat bedrijf is strikt lokaal, maar ook daar hielp een aanwezigheid op het internet om snelle groei te realiseren. “Onze naambekendheid is snel gegroeid dankzij advertenties op Google, en we merken dat ook de lokale klant erg actief online is”, zegt oprichter Tom Van Doninck. “Tachtig procent van onze offerteaanvragen komen momenteel via het internet binnen.”
Die lokale groei van het e-ondernemerschap vertaalt zich ook naar de nationale economie, stipt Geerts aan: drie procent van het Belgische bruto nationaal product komt vandaag uit de interneteconomie. “Maar dat is slechts de helft van de verhouding in Nederland, en een derde van die in Groot-Brittannië. Dat is een van de redenen waarom we lokaal internetondernemerschap in de verf zetten met deze award: er is nog veel werk aan de winkel.”
Ronald Meeus