Dessel – Burgemeester Kris Van Dijck: “Opslag van laag radioactief afval creëert economische meerwaarde”

N-VA_VP_Kris Van Dijck_web (5)steunend op spreekgestoelte_low
Kris Van Dijck: “Met een kwalitatief woon-, werk- en vrijetijdsaanbod ben je vrijwel automatisch een aantrekkelijke vestigingsplaats voor particulieren en bedrijven.”

 

Graspop lokt bij de start van de zomer elk jaar, dagelijks, zo’n 30.000 bezoekers naar het groene Dessel. Burgemeester Kris Van Dijck is blij met het succes van het heavy metal festival, en de bekendheid die het Dessel oplevert, maar wijst ook op de andere, economische triomfen van de Kempense gemeente. “Zowel onze personenbelasting van 6% als onze opcentiemen op de roerende voorheffing van 900 zitten onder het Vlaamse gemiddelde,” beklemtoont hij trots.

In oppervlakte (27.000 m²) en aantal inwoners (9.500) is Dessel het kleine broertje tussen grote Kempense gemeenten, zoals Mol, Geel, Turnhout en Arendonk. Maar dankzij de aanwezigheid van de nucleaire industrie en het Molse wit zand, dat alleen nog in Dessel en Lommel wordt gedolven, doet de gemeente het financieel goed. “We heffen belastingen op beide activiteiten,” legt Kris Van Dijck uit. “De opslag van het Belgisch nucleair afval hier levert Dessel 1,6 miljoen euro op jaarbasis op. Dat is 10 % van ons budget. FBFC en Belgonucleaire zijn ondertussen wel in ontmanteling, Tecnubel en Belgoprocess blijven over qua nucleaire industrie. Delen van de nucleaire zone hebben we kunnen omzetten in bedrijventerreinen. En kmo-zone Stenenhei is ondertussen ook aan zijn derde uitbreiding toe, voor de herlocatie van zonevreemde Desselse bedrijven en voor ondernemingen van buiten Dessel.”

Loskade

Dessel heeft zich geëngageerd om 60.000 m³ laag radioactief afval op te slaan. “Dat blijft hier 300 jaar liggen,” zegt Kris Van Dijck. “Die beslissing is in nauw overleg met de bevolking genomen, en unaniem door de gemeenteraad goedgekeurd. Al het materiaal om die bunkers te bouwen, moet via het kanaal komen. De loskade, daarvoor aangelegd, kunnen andere bedrijven ook gebruiken. De opslag zorgt dus voor meerwaarde voor andere economische activiteiten. En er komt een betonfabriek. De bouw van die opslagbunkers vergt en creëert ook extra tewerkstelling.”

Voor Dessel en Mol, dat er ook in heeft toegestemd radioactief afval op te bergen, wordt er bovendien een Fonds Lokale Ontwikkeling opgericht. “Er komt ongeveer 100 miljoen euro in en wordt gespijsd door elektriciteitsleveranciers en producenten van nucleair afval. Die middelen zijn bedoeld voor duurzame investeringen in de lokale gemeenschap. Wij als gemeenten beheren dit fonds niet. Maar het zal wel meehelpen aan onze doelstelling om Dessel verder uit te bouwen als kwalitatief woon-, werk- en vrijetijdsdorp. Als je die drie elementen op een degelijk niveau aanbiedt, ben je vrijwel automatisch een aantrekkelijke vestigingsplaats voor particulieren en bedrijven.

 

Eerdere Artikelen