De Vocht in Reet verzamelt, sorteert en verwerkt afval. En dat doet het grondig! “Minder dan 1% storten we nog,” zegt zaakvoerder Jan De Vocht. “Een enorme vooruitgang tegenover vroeger, toen quasi alles naar de stortplaats ging.”
Op het bedrijfsterrein van De Vocht rijden vrachtwagens af en aan. “Soms wel 200 per dag,” zegt Jan. “Met eigen vrachtwagens en containers halen we afval op in de provincie Antwerpen en in het Brusselse, dikwijls op bouwwerven: hout, papier, steengruis, ramen, plastic, enzovoort. Het grootste deel van het afval wordt op ons terrein aangeleverd door aannemers, grote en kleine bedrijven en schrijnwerkers uit heel Vlaanderen. Het gaat om sorteerbaar, niet-gevaarlijk bedrijfsafval. Ook collega-containerbedrijven brengen hun gemengd afval naar ons voor sortering en recyclage. Vorig jaar verwerkten we 150.000 ton.”
Sorteercentrum
De Vocht sorteert het afval zorgvuldig in een hoogtechnologisch sorteercentrum. Daar gebeurt een doorgedreven scheiding van de verschillende afvalstromen door een combinatie van menselijke en machinale arbeid. Elke afvalstroom wordt zo grondig mogelijk gezuiverd. Daarna brengt De Vocht het gesorteerde afval naar een verwerkingsbedrijf waar het een nieuw leven krijgt. Hout gaat naar de spaanderplatenfabriek, plastics worden gerecycleerd en steenpuin dient als grondstof voor de wegenbouw.
Kmo-spirit
De Vocht verzamelt en verwerkt afval met een ploeg van 30 personen. “Een persoonlijke aanpak en flexibele kmo-spirit staan voorop,” aldus Jan. “Onze vrachtwagens hebben nooit een strikte dagplanning, we bouwen ruimte in voor onverwachte opdrachten. Ook in het sorteerproces volgen we alles in detail op. We kunnen snel bijsturen en zo competitief blijven met scherpe prijzen.”
Investeren in milieu en omgeving
Afvalverwerking én milieubedrijf, dat gaat perfect samen. Zaakvoerder Jan De Vocht: “Als afvalophaler en -verwerker hebben we een voorbeeldfunctie. We zetten tenslotte afval om naar nieuwe grondstoffen, brandstof of energie. Wij rijden daarom met heel recente vrachtwagens met een lage CO2-uitstoot. Onze chauffeurs krijgen bovendien een opleiding om veilig en economisch te rijden. Ook onze omgeving willen we zo weinig mogelijk hinderen. Op het terrein benevelt een sproei-installatie zand en puin om stofvorming te voorkomen.”