“Amper 7% studenten uit ondernemersfamilie wil na studie in familiebedrijf stappen”
Amper 7 % van de studenten uit een ondernemersfamilie is direct na het beëindigen van hun studie bereid om in het familiebedrijf te stappen. Dat blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young. De nieuwe generatie is dus amper of niet geïnteresseerd om het bedrijf van hun ouders over te nemen. De enquête werd uitgevoerd bij 28.000 studenten wereldwijd. België behoort tot de groep landen met de zwakste opvolgingsintentie.
Eric Van Hoof (family business leader bij Ernst & Young): “Liefst twee derde van de ondervraagden geeft er de voorkeur aan om zijn professionele loopbaan als werknemer in een andere organisatie aan te vatten. Dit beeld wordt positiever als gepeild wordt naar de loopbaanplannen van studenten, vijf jaar na de afronding van hun studie. Het percentage studenten dat dan wil werken voor het familiebedrijf, stijgt naar bijna 13 %. 38 % van de studenten is op dat moment zelfs bereid een eigen onderneming op te richten.”
“De keuze om het familiebedrijf over te nemen wordt sterk bepaald door de familietraditie en de emotionele band van de student met het familiebedrijf. Studenten die positieve gevoelens koesteren ten aanzien van hun familiale onderneming, zullen meer streven naar een loopbaan binnen dit bedrijf. De indruk die de ouders nalaten over het familiebedrijf en wat het betekent om zo’n firma te leiden, is bepalend voor de keuze van hun kinderen. Ondernemende ouders lijken voor jongeren nog steeds een heuse inspiratie te zijn om zelf een jonge ondernemer te worden.”
“Ook de reactie van de ouders over de carrièrekeuze van hun kind, speelt een belangrijke rol bij de keuze. Zelfs bij nakomelingen die in principe bereid waren de rol van opvolger op zich te nemen, kan een negatieve reactie over die carrièrekeuze hen ervan weerhouden zich voor het familiebedrijf in te zetten. De bereidheid tot opvolging is ook afhankelijk van de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van de student. Zelfverzekerde jongeren die zich verstikt voelen door de alomtegenwoordige rol van hun ouders, verkiezen de oprichting van een eigen onderneming boven de instap in het familiebedrijf.”