Businesstip: zo doorprikt u elke sollicitant!

“Luister naar het verhaal, kijk naar de lichaamstaal”A businessman pointing at the camera.

 

Sollicitanten fleuren hun cv graag op, maar sommigen gaan wel erg ver. Volgens lichaamstaalexpert Eddy Vandeweyer (Detail4RetaiL) spreekt iedereen twee talen. Ten eerste de moedertaal, waarmee je zaken kan verbloemen. En ten tweede de lichaamstaal die je niet kan manipuleren. Hij geeft enkele tips waarmee u oneerlijke sollicitanten eenvoudig ontmaskert.

Tip 1: Gebruik het internet
“Veel kandidaten smukken hun cv op met het oog op een bedrijf of functie. Het internet heeft echter weinig geheimen. Even de naam googelen en je weet dikwijls welk vlees je in de kuip hebt.”

Tip 2: Zoek naar fouten
“Ga in het cv op zoek naar fouten, want wie veel aan z’n cv sleutelt maakt er onvermijdelijk ooit wel één. Data die elkaar niet chronologisch opvolgen is iets wat regelmatig voorkomt.”

Tip 3: Ga voort op de eerste indruk.
“De eerste vier seconden zijn heel erg belangrijk en dat begint bij de handdruk. Is die stevig en durft hij of zij je in de ogen te kijken, dan staat er een zelfverzekerd iemand tegenover je. Is die persoon heel erg zenuwachtig, vraag je dan af of het wel de geschikte kandidaat is voor een salesjob.”

Tip 4: Zoek bevestiging
“Een eerste indruk is dikwijls juist, maar laat je er niet door misleiden. Een boekhouder of informaticus mag je niet op dezelfde manier beoordelen als een secretaresse, baliebediende of vertegenwoordiger, mensen die in contact komen met externe relaties. Hou tijdens het gesprek die eerste indruk in het achterhoofd en zoek bevestiging.”

Tip 5: Begin met een losse babbel
“Vraag bijvoorbeeld of de kandidaat het bedrijf goed gevonden heeft, of het druk was op de weg, …  Je neemt voor een stuk de zenuwen van de kandidaat weg en ziet meteen hoe hij zich gedraagt tijdens een eenvoudig gesprek. Let op de lichaamshoudingen en gelaatsuitdrukkingen.”

Tip 6: Stel doelgerichte vragen
“Vraag de kandidaat om toelichting te geven bij feiten uit zijn cv. Stel ook vragen die hij niet meteen verwacht, maar die geen probleem mogen zijn voor eerlijke kandidaten. Hoeveel collega’s waren er op de dienst, wat was de naam van de baas, … Wie hierop moet liegen, zal je nooit meer recht in de ogen durven kijken, gaat zijn mond afschermen, kan het puntje van zijn neus aanraken, wrijft in zijn ogen of zal uitgebreide en afwijkende antwoorden geven. Dat zijn signalen die wijzen op een mogelijke leugen. Let op! Als de kandidaat zijn neus één keer aanraakt in een gesprek, kan dat gewoon wijzen op jeuk. Maar doet hij het meerdere keren op twee minuten, vermijdt hij oogcontact en kruist hij zijn armen, dan is de kans groot dat hij in een stressvolle situatie zit of liegt.”

Tip 7: Luister en kijk
“Probeer met je vragen de ware identiteit van de kandidaat te achterhalen. Het antwoord is uiteraard belangrijk, maar ook de manier waarop de sollicitant antwoordt. Luister dus, maar kijk ook naar de lichaamstaal. Die zegt veel meer over de oprechtheid van de kandidaat.”

Tip 8: Gouden regel om leugens te ontmaskeren
“In feite kunnen alle gebaren erop wijzen dat de kandidaat liegt, als ze lijken tegen te spreken wat je hoort. De gouden regel is om een gebrek aan overeenstemming te vinden tussen de lichaamstaal en de uitgesproken woorden. Dat kan als volgt: bijvoorbeeld wanneer de lichaamstaal positief is, terwijl de woorden negatief zijn, of andersom. Of als de lichaamstaal positief of negatief is, maar de woorden neutraal.”

Eddy Vandeweyer (Detail4RetaiL).
Eddy Vandeweyer (Detail4RetaiL).

Tip 9: Volg een cursus
U kan zich op een eenvoudige manier bekwamen in deze materie. Klik hier voor een twee maanden durende gratis e-cursus over de basisbeginselen van lichaamstraining. Als uw wil kan u zich nadien verder specialiseren. Meer info via  info@detail4retail.nl.

Meer info: www.detail4retail.nl

Eerdere Artikelen