Een gezonde dosis stress kan motiverend en prestatieverhogend werken. Wanneer echter alles boven uw hoofd dreigt uit te groeien, heeft stress een negatief effect op uw prestaties. Op termijn begint u er ook lichamelijk onder te lijden: een ‘burn-out’ en zelfs hartproblemen zijn niet uit te sluiten. De ene persoon kan gemakkelijker overweg met stress dan de andere. Nochtans zijn er enkele eenvoudige regels waarmee u de druk kan verlagen.
Tip 1: Zeg nee
Durf delegeren en een opdracht weigeren wanneer uw koffer overvol dreigt te geraken. Niemand zal u dat kwalijk nemen. Uw collega’s hebben namelijk ook niets aan een overspannen baas of medewerker.
Maak geen lijstjes en doe wat u graag doet
Tip 2: Sta toe dat u een fout maakt
Niemand is perfect, iedereen maakt fouten. Ook u. Wees niet te hard voor uzelf. Maak een juiste beoordeling van wat er mis is gelopen en steek er wat van op voor een volgende keer.
Tip 3: Stel minder aangename taken niet uit
Iedereen heeft zaken die hij liever doet dan andere. Meestal starten we de dag met fijne werkjes. Minder boeiende opdrachten blijven liggen tot na de lunch met het risico dat u ze dan misschien onder tijdsdruk moet uitvoeren, wat voor extra stress zorgt. Doe eerst met een fris hoofd wat u niet graag doet en eindig de dag met een leuke taak.
Tip 4: Maak geen lijstjes
Iedereen kent ze, de lijstjes met wat u nog allemaal moet doen. Zinloos, want de meeste punten worden nooit geschrapt wegens nog niet uitgevoerd. Maak van elke taak meteen een agendapunt: om tien uur die persoon bellen, voor twee uur die gegevens aan de boekhouding bezorgen. Zorg dat de opdrachten realiseerbaar zijn en hou u aan de deadline die u uzelf oplegt.
Tip 5: Bouw een moment van rust en afleiding in
Moet u uren na elkaar geconcentreerd werken, maak dan even tijd voor ontspanning. Een gesprekje met een collega (niet over het werk!), wat frisse lucht opsnuiven of gewoon even weg van het bureau volstaan meestal om de batterij weer voor even op te laden. Maak tijd om te lunchen en doe dit ook nooit aan uw bureel. Ga naar het bedrijfsrestaurant, een park of maak desnoods een ritje met uw wagen.
Tip 6: Slaap voldoende
Wanneer u uitgeput aan een dagtaak begint, maakt u het uzelf wel heel erg moeilijk. Uw concentratie daalt en de kans op fouten groeit: een mooie voedingsbodem voor stress. Zorg voor een goede nachtrust en u vermijdt heel wat problemen.
Tip 7: Durf vakantie nemen
Iedereen heeft recht op vakantie. Maak gebruik van deze vrije dagen. Plan één of meerdere verlofdagen ook steeds een periode op voorhand, zo heeft u altijd iets om naar toe te werken. Hou er rekening mee dat er in elk bedrijf wel periodes zijn dat vakantie nemen haast onmogelijk is.
Tip 8: Denk positief
Iedereen moet al eens overwerken en in drukke periodes kan dat misschien wel eens wat vaker gebeuren. U kan natuurlijk zitten klagen over het feit dat u liever thuis zou zijn bij uw familie, maar u kan het ook positief bekijken. U heeft een fijne job met heel wat verantwoordelijkheden. Akkoord, u levert misschien nu wat vrije tijd in, maar ooit zal u de vruchten plukken van deze investering.
Tip 9: Volg een cursus timemanagement
Heeft u echt moeite om georganiseerd te werken, om belangrijke van minder belangrijke zaken te onderscheiden of om een agenda te beheren? Denk dan eens aan een cursus timemanagement. Overtuig uw baas van de voordelen van deze opleiding en hij zal met plezier mee investeren in deze opleiding.
Tip 10: Doe wat u graag doet
Het klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is, maar wanneer u elke dag opnieuw de dingen doet die u graag doet, zal u veel minder snel in contact komen met stress. Heeft u een job die u graag doet, ga dan niet op zoek naar een nieuwe uitdaging en ambieer niet meteen dat trapje hoger in de hiërarchie. Het kan wel eens de stap te ver zijn, zeker wanneer u een type bent dat stressgevoelig is.
Walter Briers