Businesstip: presenteren voor een groep

Microphone

Praten en/of presenteren voor een groep: sommigen doen het dagelijks en genieten ervan, anderen houden er slapeloze nachten aan over. Toch zijn er middeltjes die stotteren en overmatig transpireren tot het verleden doen behoren. Harry Van Hest van Harpo verzorgt hierover opleidingen en workshops. “Als je kan praten, kan je ook presenteren,” is zijn motto en hij deelt graag enkele tips met ons.

“Oefen je tekst minstens vijf maal hardop”

Tip 1: Bereid je goed voor
“Start je voorbereiding niet de avond voor je presentatie. Zeker niet wanneer je geen held bent op het podium. Gun jezelf de tijd om je mentaal voor te bereiden. Als je te lang wacht en het lukt niet zoals je zou willen, zal de stress alleen maar vergroten.”

Tip 2: Maak je presentatie zelf
“Niemand anders weet beter wat je wilt zeggen dan jezelf. Bereid je presentatie en je tekst dan ook zelf voor. Je zal de tekst sowieso beter kunnen onthouden en je moet je nooit afvragen wat iemand met deze zin of die afbeelding bedoelt. Ben je niet beslagen in het werken met Power Point, roep dan iemands hulp in, maar doe het samen. Oefen je tekst minstens vijf maal hardop en staande. Als het kan voor een spiegel of sympathisanten.”

Tip 3: Illustreer wat je wilt zeggen
“Wanneer de technische middelen voorhanden zijn om je speech te begeleiden met bijvoorbeeld een Power Point-presentatie, dan raad ik aan hiervan gebruik te maken. Maar een presentatie is meer dan je tekst projecteren. Zorg voor voldoende illustraties, maar laat tierlantijntjes achterwege. Bovendien moet iedere afbeelding voor jou een belletje doen rinkelen over wat je moet zeggen. Maak liever een slide extra dan alle info op één pagina te willen proppen. Werk in uitgeschreven teksten met duidelijke paragrafen en grote duidelijk leesbare lettertypes. Zo vermijd je dat je te zoekend gaat aflezen.”

Harry van Hest.
Harry van Hest.

Tip 4: Lees niet af
“Niets is zo saai als naar iemand zitten luisteren die met neergeslagen ogen een tekst voordraagt. Sleutelwoorden kunnen je doorheen je speech leiden. Maak kleine (aan)tekeningen. Een driehoek bijvoorbeeld betekent dat je iets niet mag vergeten zeggen en een duim omhoog wilt zeggen dat je iemand moet bedanken.”

Tip 5: Test de microfoon zelf
“Het is absoluut belangrijk dat je bij de voorbereiding de microfoon zelf test. Vraag aan mensen in de zaal of je overal duidelijk verstaanbaar bent. Voorzie een glas plat (!) water in de buurt van het spreekgestoelte.”

Tip 6: Een grapje of een anekdote moet
“Als je een toespraak start met een anekdote of een grapje, heb je de zaal meteen mee. Zeker wanneer je kan inspelen op iets wat je voorganger op het podium gezegd heeft.”

Tip 7: Concentreer je op iets anders
“Het is niet altijd mogelijk, maar wanneer het kan, raad ik aan om net voor je het podium bestijgt voor een open raam te gaan staan en diep in te ademen. Die verse, frisse lucht geeft je een echte energieboost. En laat je speech voor wat ze is. Focus je op iets anders. Lees aandachtig een tekst. Lezen neemt 68 % van de spanning weg. Of luister aandachtig naar de spreker voor je, maar denk niet constant aan je eigen tekst.”

Tip 8: Jij bent de Lion King
“Wanneer je het podium betreedt, moet je jezelf de bedenking maken dat niemand in de zaal jaloers op je is, niemand wilt in jouw schoenen staan. Jij bent als het ware de Lion King, de leider en de heerser. Je bent zeker niet het zwarte schaap, het kuddedier, want jij durft het aan om op het podium te stappen. Die gedachte geeft je enorm veel kracht. Als je dan ook nog eens sterk kan openen, kan je toespraak niet meer stuk.”

Walter Briers

Eerdere Artikelen