Businesstip: hoe u veilig online shopt

Denk na voor u via internet aankoopt

Online shoppen is in België nog lang niet zo populair als in de ons omringende landen, toch doen steeds meer gezinnen en bedrijven heel wat aankopen elektronisch. Vooral bureelbenodigdheden, relatiegeschenken en professionele reizen worden door kmo’s steeds vaker via het internet besteld. Hoewel de meeste transacties op een veilige manier verlopen, zijn er toch enkele punten waar u rekening mee moet houden.

Voor online aankopen beschikt u over een wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen.
Voor online aankopen beschikt u over een wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen.

Tip 1: Tracht betalen op voorhand te vermijden
Grote internetbedrijven gaan meestal akkoord met betaling na levering. Doorgaans is de regel echter dat de levering pas gebeurt na ontvangst van het aankoopbedrag. Tracht dit zoveel mogelijk te vermijden, neem desnoods contact op met de onderneming om speciale voorwaarden te bespreken, zeker wanneer het over een aanzienlijk bedrag handelt.

Tip 2: Check de website
De persoon die of het bedrijf dat achter een webshop schuil gaat, moet zich op zijn website kenbaar maken. Enkel de naam is niet voldoende. Ook adres, telefoon, mailadres en ondernemingsnummer zijn gegevens die wettelijk verplicht op de website moeten staan. Het eventuele ontbreken ervan moet u dan ook beschouwen als louche en onbetrouwbaar. Vermijd deze winkel.

Tip 3: Google de naam van het bedrijf
Het internet heeft geen geheimen. Wanneer u een bestelling toch op voorhand moet betalen, is het altijd handig de naam van de webshop en van de persoon of het bedrijf achter de onderneming even in te geven op Google. Wanneer ze een negatief verleden met zich meesleuren, is de kans groot dat u er zeker iets van terug vindt.

Tip 4: Zorg voor een korte levertijd
Spreek een duidelijke en korte levertijd af. Zo verkleint u de kans dat de webshop failliet gaat of zijn elektronische deur sluit en u niet alleen uw goederen niet krijgt, maar ook nog eens uw geld kwijt bent.

Tip 5: Betrouw niet altijd de positieve commentaren van klanten
Sommige webwinkels pakken op hun website uit met een reeks positieve commentaren van klanten. Allemaal heel mooi, maar enige achterdocht is op zijn plaats wanneer alle klanten in superlatieven hun lof betuigen over de shop. Het zou niet de eerste maal zijn dat iemand zijn kennissenkring motiveert om een handje te helpen. Daarentegen moet u zich ook niet laten ontmoedigen door één negatieve beoordeling. Er kan altijd wel iets fout lopen. Belangrijk is hoe er op gereageerd wordt.

Tip 6: Hebben ze een kwaliteitslabel?
Verschillende instanties hebben intussen kwaliteitslabels in het leven geroepen die de betrouwbaarheid van een webshop moeten bewijzen. Hoewel ze uiteraard geen 100 % waterdichtheid garanderen, mag u er in de regel van uit gaan dat u hier met een gerust hart u volgende aankoop mag aanklikken.

Tip 7: Denk aan de bedenktijd
Kopen via het internet is een aankoop op afstand. U heeft de goederen dus niet op voorhand kunnen zien en voelen. Daarom heeft de wetgever een bedenktijd van 14 kalenderdagen in het leven geroepen. Binnen deze periode kunt u elke aankoop schriftelijk annuleren zonder boete en zonder reden. Doe dit steeds elektronisch of per aangetekend schrijven. Uiteraard zijn er uitzonderingen voor bijvoorbeeld levensmiddelen met een vervaldatum.

Walter Briers

Eerdere Artikelen