“De wet op de jaarlijkse vakantie staat geen overdracht toe van niet opgenomen wettelijke vakantiedagen naar het volgende jaar.” – Lies Planckaert.
Het zal u maar overkomen: begin november merkt u dat een aantal medewerkers nog over een resem vakantiedagen beschikken, maar de drukte van de productieagenda laat amper toe om die in het huidige kalenderjaar nog op te laten nemen. Wat gebeurt er met niet opgenomen vakantiedagen? Kunt u die bijvoorbeeld overdragen naar volgend jaar? Lies Planckaert, legal advisor bij Partena, legt uit.
Vraag 1: Kunt u wettelijke vakantiedagen zomaar overdragen?
“De werkgever moet verplicht de openstaande dagen toekennen vóór 31 december 2014. De wet op de jaarlijkse vakantie staat geen overdracht toe van niet opgenomen wettelijke vakantiedagen naar het volgende jaar. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om de juiste planning van die dagen te waarborgen.”
Vraag 2: Wat als de werknemer niet al zijn vakantiedagen kan opnemen?
“Als de werknemer op het werk aanwezig is, maar al zijn vakantiedagen niet kan opnemen, dan verliest hij de niet genomen dagen. De werkgever zal moeten kunnen aantonen dat hij de werknemer de mogelijkheid heeft geboden om zijn vakantie op te nemen. Hij zal hem dus op tijd verwittigen over het aantal dagen dat voor het einde van het jaar moet worden opgenomen. Indien nodig zal hij aangetekend een waarschuwing aan de werknemer sturen om hem aan te manen de resterende vakantiedagen te nemen vóór 31 december.”
“In een beperkt aantal gevallen moet de werkgever het normale loon dat overeenstemt met het enkel vakantiegeld voor de niet genomen dagen betalen voor uiterlijk 31 december. Dit is onder meer het geval voor arbeidsongeschiktheid of zwangerschapsverlof die tot eind december lopen. Het loon voor het saldo van het verlof wordt berekend op basis van het loon dat de werknemer zou hebben ontvangen als hij in december had gewerkt.”
Vraag 3: Wat met recuperatiedagen voor arbeidsduurvermindering (ADV)?
“De recuperatiedagen voor arbeidsduurvermindering, meestal ADV genoemd, zijn de vakantiedagen die worden toegekend om de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur, die geldt op het vlak van het paritair comité of de onderneming, te respecteren. De ADV-dagen moeten worden genomen tijdens een referentieperiode die meestal maximum een jaar is. Die periode moet niet noodzakelijk overeenstemmen met een burgerlijk jaar. Deze referentieperiode is vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst op het niveau van het paritair comité of de onderneming, of via het arbeidsreglement.”
Vraag 4: Wat met de overdraagbaarheid van andere vakantiedagen?
“Als het gaat over dagen die sectoraal vastgelegd zijn, dan moeten de collectieve overeenkomsten worden nagekeken die de toekenning regelen, om uit te maken onder welke voorwaarden en binnen welke termijn de werknemer ze moet opnemen. Als die dagen toegekend zijn op basis van een overeenkomst in de onderneming of het arbeidsreglement, dan bepaalt de werkgever de termijnen en toekenningsmodaliteiten voor die dagen. Als er geen regels zijn vastgelegd in een overeenkomst of arbeidsreglement, dan zal de gebruikelijke praktijk in de onderneming de toekenning van die dagen regelen.”