Afval recycleren is vandaag meer dan een mooie groene gedachte. Recyclage is een absolute noodzaak. Bruco, gelegen aan het Albertkanaal in Wijnegem, geeft nieuw leven aan bouw- en bedrijfsafval, hout en glas. De afgelopen jaren investeerde het bedrijf stevig in medewerkers, machines en bedrijfsterrein.
Bij Bruco wordt het afval, afkomstig van containerparken, bedrijven, particulieren en afvalinzamelaars, voor 93 % herwerkt,” zegt de zaakvoerder. “Helemaal in lijn van het cradle-to-cradle (wieg tot wieg) principe is vandaag vrijwel alles recycleerbaar. De resterende 7 % die niet wordt gerecycleerd, dient als energiebron voor verbrandingsovens of gaat naar het stort, dat de allerlaatste verwerkingsfase is.”
Bruco verwerkt op haar recyclagesite dagelijks gemiddeld 700 ton afval, aangevoerd door circa 120 vrachtwagens. “Bruco verwerkt het afval vakkundig, proper, efficiënt en volgens de geldende milieunormen,” zegt manager Martin Ooms. “Het gerecycleerde materiaal wordt terug gebruikt in bouwmaterialen, grondstoffen en verpakkingen, of gaat als een energiebron – lees brandstof – naar verbrandingsovens. Op onze site die 4,5 hectare groot is, werken 45 mensen, vaak van diverse afkomst.”
Verschillende afvalstromen
Diverse afvalstromen komen bij Bruco toe: hout, glas, bouw- en sloopafval, plastic en afval van particulieren en bedrijven. In al deze stromen slaagt Bruco erin om de cirkel ‘rond’ te maken.
Hout bijvoorbeeld (sloophout, spaanderplaten, pallets, …) wordt na een voorsortering met kranen met sorteergrijpers in stukjes van 10 cm gebroken, en vervolgens gezeefd en ontstoft. De snippers worden per schip over het Albertkanaal vervoerd naar spaanderplatenfabrieken. “Hout ondergaat een doorgedreven recyclage,” zegt de zaakvoerder. “De spaanders beginnen een nieuw leven als spaanderplaat of zijn een basis van nieuwe hoogwaardige houtmaterialen. We vervoeren het hout per binnenschip waardoor we veel vrachtwagens van de weg houden.”
Glas
Voor het ophalen van glas (hol, vlak en huishoudelijk glas) beschikt Bruco over een uitgebreide ophaaldienst in binnen- en buitenland. Glas wordt op de site verwerkt door middel van magnetische scheiders, afzuigers, non-ferro scheiders en optische scheiders. Ze zorgen voor een proper restproduct, dat klaar is om opnieuw te worden verstuurd naar de glasfabriek of de eindproducent.
Harde kunststoffen
Het plastic, harde kunststoffen, worden manueel en machinaal gesorteerd in verschillende stromen. Elke soort krijgt bij collega-plastiekverwerker Van Werven in Biddinghuizen (Nederland) een nieuw leven als kunststofmateriaal voor pvc-buizen, tuinstoelen, dakgoten, enzovoort. Ook het bouw- en sloopafval wordt bij Bruco vakkundig in restfracties uiteen gehaald en vervolgens gerecycleerd.
Milieuvoordeel
Heel de bedrijfscultuur van Bruco staat in het teken van ‘afval is grondstof’. De witte kantoren symboliseren de zuiverheid, de meubelen zijn gemaakt van recyclagemateriaal. Op het dak van het gebouw leveren 2000 zonnepanelen het equivalent op om de Bruco vrachtwagens CO2-vrij te laten rijden. Door gebruik te maken van de binnenvaart, worden maandelijks honderden vrachtwagens van de weg gehaald.
Bruco behaalde tevens het ISO 14001 milieucertificaat. “Deze certificering vraagt om een doordacht milieumanagementsysteem waarin de milieuaspecten en de eisen van milieuwet- en regelgeving zijn vastgelegd, alsmede procedures op het gebied van milieumanagement. Het is een dagelijks werk om deze IS0 certificering te volgen,” zegt Martin Ooms.
Veiligheid
Naast milieuvriendelijk werken is ook veilig werken een centraal thema. “Tijdens toolboxmeetings worden de regels besproken om zo veilig en efficiënt mogelijk te werken,” aldus de zaakvoerder. “Werkprocedures beschrijven gedetailleerd hoe we ongevallen kunnen en moeten voorkomen. Onze chauffeurs worden aan de hand van regelmatige briefings bijgeschoold over veilig rijgedrag op de weg.”
Bruco-containers
Bruco heeft een eigen containerdienst, dat wil zeggen dat het bedrijf containers plaatst en ophaalt bij zowel bedrijven als particulieren. Klanten kunnen tevens hun eigen afval op de site storten.
Toekomst
Bruco kijkt met vertrouwen naar de toekomst. “De afgelopen zeven jaar zijn we sterk gegroeid in personeel, omzet, machines en installaties en is ook ons terrein uitgebreid. Het aantal Bruco-containers is gestegen van 80 containers zeven jaar geleden tot circa 1000 containers vandaag. Het is onze visie om de komende jaren deze investeringen optimaal in te zetten,” aldus de zaakvoerder.
Venhof 3-5 – 2110 Wijnegem – T 03 239 17 80 – info@bruco-containers.com – www.bruco-containers.com