Bied uw stagiair een zinvolle stage aan – vijf tips

Businesss people working in the office on computer

Voor een student vormt de stage een belangrijke voorbereiding op het echte werkleven. Daarom is het belangrijk om hier zowel voor het bedrijf als voor de stagiair een leerrijke ervaring van te maken. Wilt u als bedrijf stagiairs de kans geven om hun verworven kennis om te zetten in praktijk? De KU Leuven gaf ons alvast de volgende tips hoe bedrijven studenten een boeiende stage kunnen bezorgen.

Tip 1: Communiceer uw verwachtingen

Voor de aanvang van de stage zit u het best eens samen met uw stagiair. Deel hem/haar uw verwachtingen mee en geef de student ook de kans om aan te geven wat hij verwacht. Wilt u een gemotiveerde werkkracht in uw team? Zorg er dan voor dat de stageactiviteiten aansluiten bij de expertisedomeinen van de student. Controleer ook tijdens de stageperiode regelmatig of jullie nog steeds op dezelfde golflengte zitten.

Tip 2: Kader de opdrachten

Zorg er telkens voor dat de student het nut van de stageactiviteiten begrijpt. Vooral bij kleinere taken is het voor hen vaak moeilijk om het nut te begrijpen. Kader daarom de taken goed: geef voldoende uitleg over het project en toon wat zijn/haar bijdrage is aan het geheel. Dat werkt verrijkend en zo krijgt de stagiair het gevoel dat zijn/haar werk nuttig is.

Tip 3: Geef de stagiair een einddoel

Voor stagiairs is het een hele uitdaging om te werken aan een groot project. Bezorg hen daarom een opdracht die ze van A tot Z mogen voltooien. Daardoor krijgt de student een einddoel voor ogen en blijft hij gedreven. Toch blijft het belangrijk om hen bij te staan bij deze opdracht met de nodige feedback. Voor studenten is het namelijk enorm leerrijk om zelfstandig een project af te ronden. Wanneer ze echter het gevoel hebben dat er geen houvast is, worden ze onzeker en kan dat de prestaties ondermijnen.

Tip 4: Las regelmatig een feedbackmoment in

Om op hun handelen te reflecteren, is het belangrijk dat stagiairs regelmatig feedback ontvangen. Vandaar dat u het best op een vast moment in de week een feedbackmoment inlast. Aangezien de  meeste studenten niet goed weten of ze goed genoeg presteren, durven ze daarvoor immers niet zelf het initiatief te nemen. Bij zo’n evaluatie mag u voldoende kritisch zijn, maar u moet er wel op letten dat uw feedback concreet genoeg is. Als u vindt dat de stagiair ‘niet communicatief genoeg’ is, illustreert u dat het best met een duidelijk voorbeeld, zoals ‘je mag gerust je mening geven tijdens een vergadering.’

Tip 5: Laat hem/haar deel uitmaken van het team

In de ideale situatie vormt een stage een wisselwerking tussen het bedrijf en de student. Daarbij leert de student niet alleen iets bij, maar werpt hij ook een nieuw licht op bepaalde aspecten binnen de organisatie. Door de studenten nauw bij de werking van het bedrijf te betrekken, heeft hij/zij bovendien het gevoel dat hij/zij deel uitmaakt van het team: geef hem/haar dus een (beperkte) verantwoordelijkheid, vraag zijn/haar mening over bepaalde kwesties…

Eerdere Artikelen