Al sinds 1978 vaart een ziekenhuisschip van Mercy Ships de wereld rond om landen waar geld of infrastructuur ontoereikend is, medische hulp aan te bieden. Eerst de Anastasis, sinds 2007 de Africa Mercy. Bert van Dijk, vrijwillig voorzitter van Mercy Ships België, wil de werving van fondsen en vrijwilligers in ons land naar een hoger niveau tillen. Hij rekent daarvoor mee op het bedrijfsleven.
M.M.: Wat doet Mercy Ships?
Bert van Dijk: “Mercy Ships is geen noodhulporganisatie, maar meert telkens in andere, vooral Afrikaanse landen aan voor medische hulp. De Africa Mercy is het grootste privéziekenhuisschip ter wereld en biedt eersteklashulp aan de allerarmsten. De medische ploeg en de bemanning bestaat uit 450 vrijwilligers die hun eigen reis- en verblijfskosten betalen, enkel ter plekke betalen we lokale vrijwilligers een kleine vergoeding.”
M.M.: Waar ligt het schip op dit moment?
“In Madagascar. Daar wordt ook het tweede luik van onze werking zichtbaar. Mede met financiële steun vanuit België investeren we in het lokale universitaire ziekenhuis, zodat na ons verblijf de medische hulpverlening verbetert.”
M.M.: Hoe bent u bij Mercy Ships verzeild geraakt?
“Ik werkte 35 jaar lang in het bedrijfsleven: Bekaert, Volvo, Bombardier en Daimler, waarvoor ik in Japan werkte. Toen mijn vrouw en ik terug in België waren, werd ik aan de mouw getrokken om – op eigen kosten – het schip te bezoeken. Ik was overtuigd en in 2009 richtte ik Mercy Ships België op.”
“Mercy Ships is geen noodhulporganisatie, maar meert telkens in andere, vooral Afrikaanse landen aan voor medische hulp.”
Handbal en basketbal
M.M.: Jullie mikken op hulp van privépersonen én van bedrijven?
“Tot nu werkten we vooral met steun van privépersonen. We hebben in België een lijst met 80 vrijwilligers die op afroep beschikbaar zijn voor fondsenwerving, administratie en missies. In 2014 zamelden we 1,7 miljoen euro in. Sinds twee jaar mikken we ook op bedrijven en de eerste contacten waren niet toevallig met havenbedrijven. Antwerpen is de grootste haven die handel drijft met Afrika. Wellicht daardoor ervaar ik veel sympathie voor Mercy Ships. Er waren al projecten met handbalclub Sasja Hoboken en basketbalclub Port of Antwerp Giants en na een gesprek met havenschepen Marc Van Peel kwam een werkgroep tot stand binnen het Havenbedrijf. Voor bedrijven is er, naast die zakelijke band met Afrika, de ‘social responsibility’ die mensen motiveert. Dikwijls zijn het projecten waarbij ook werknemers worden betrokken. Dat verhoogt de betrokkenheid en samenhorigheid in bedrijven.”
M.M.: Wat zijn de ambities van Mercy Ships België?
“In 2018 komt er een tweede schip. De capaciteit wordt verdubbeld. In België streven we daarom naar een verdubbeling van het aantal vrijwilligers en de ingezamelde fondsen.”
Meer info: www.mercyships.be
Wim De Mont