Haast twee op de drie getrouwde koppels ziet het huwelijksbootje stranden. Ook als ondernemer blijft u er niet van gespaard. Maar om uw kopzorgen niet nog groter te maken dan ze al zijn, geven we enkele nuttige tips.
Tip 1: waarborg de continuïteit van uw onderneming
Bij iedere scheiding waarbij minstens een van de partners een eigen bedrijf heeft, is deskundige hulp noodzakelijk. Die externe partner met een helikoptervisie kan om te beginnen al een grote meerwaarde betekenen bij de inventarisatie van uw financiën. Zo vermijdt u dat er verwachtingen ontstaan die sowieso niet kunnen worden ingevuld. Terwijl de prioriteit van uw ex-partner ligt bij het vermijden van financiële problemen, wil u als ondernemer verder met uw bedrijf. U heeft er dan ook alle twee alle belang bij dat de continuïteit van uw firma gegarandeerd blijft.
Tip 2: Vergeet vadertje staat niet
De fiscus kijkt nauwlettend toe op de financiële overeenkomsten die u met uw partner treft en de kans bestaat dat zij bepaalde zaken anders interpreteren. Maak daarom sluitende afspraken en zorg voor een goede afweging tussen de aftrekbaarheid van de belasting bij de ene, en de belastbaarheid bij de andere partij.
Ook de pensioenregeling, waar het vaak om grote bedragen gaat, blijft niet zonder fiscale gevolgen. Om vervelende verrassingen te vermijden, kan het interessant zijn het pensioendeel van de ex-partner te ruilen tegen iets anders dat waardevol is.
Tip 3: zorg voor een waterdicht huwelijkscontract
Veel is afhankelijk van de manier waarop u getrouwd bent: in gemeenschap of op huwelijkse voorwaarden. Bij gemeenschap van goederen valt de onderneming (of uw aandeel daarin) binnen de gemeenschap en moet de waarde van het bedrijf worden gedeeld. Is dat niet het geval, dan bepalen de gemaakte afspraken hoe de verdeling gebeurt. Voor het opstellen van een goed huwelijkscontract kunt u best gespecialiseerd advies inwinnen.
Tip 4: speel het niet te emotioneel
In het ideale geval bevinden beide partners zich in hetzelfde stadium van de verwerking van de scheiding. Zo niet, is de kans groter dat emoties een belangrijke rol spelen. Sowieso is het belangrijk dat u elkaar nog iets gunt, want niemand heeft er iets aan als de andere partij op termijn financieel in de problemen komt. Kortom: hoe lager het vechtscheidingsgehalte, hoe groter de kans dat u sneller de draad in uw bedrijf weer helemaal kan oppikken.