Belgoprocess – Maatschappelijke dienstverlener in de nucleaire sector

Wim Van Laer.
Wim Van Laer.

De geschiedenis van Belgoprocess gaat terug tot in de jaren 50 van de vorige eeuw. Toen startte Eurochemic in Dessel. Deze nucleaire opwerkingsfabriek was actief tot midden de jaren 70. De wetenschappelijke kennis ging echter niet verloren. Die kende een nieuw leven in Belgoprocess.

Wat zijn de kerntaken van Belgoprocess?
Algemeen directeur Wim Van Laer: “We verwerken dagelijks radioactieve afvalstoffen die geproduceerd worden door verschillende industrieën en sectoren. Ook nemen we de ontmanteling van stilgelegde nucleaire installaties voor onze rekening. Hierbij decontamineren we de terreinen, gebouwen en materialen. Belangrijk weetje: tot 95 procent van het materiaal recycleren we zodat het een nieuwe bestemming krijgt in de conventionele industrieën. Hierdoor hebben we internationaal een sterke reputatie opgebouwd. Daarnaast zijn we specialist in het beheer en de opslag van radioactieve afvalstoffen. Binnen onze activiteitsdomeinen ontwikkelen we nieuwe kennis en kunde.”

Voor wie werken jullie?
“Dat is heel divers. Want radioactiviteit maakt deel uit van onze maatschappij. Niet alleen om energie op te wekken, maar ook in de industrie en voor de medische wetenschap worden nucleaire technieken gebruikt. Bovendien zijn er de installaties uit het verleden. Die moeten op een veilige manier ontmanteld en verwerkt worden. En dat is onze taak. Daarom staan veiligheid en verdere investeringen hoog op onze agenda. Samen met NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen) voeren we de volgende 10 jaar een investeringsprogramma van 150 miljoen euro uit. We breiden onze infrastructuur uit en de installaties krijgen een update.”

Hoe is Belgoprocess ontstaan?
“De naoorlogse periode stond in het teken van wederopbouw en optimisme. Nucleaire energie was dé oplossing voor de toekomst. Daarom startte een uniek en ambitieus onderzoeksproject – een samenwerking tussen 13 Europese landen. Het resultaat van dit project? De eerste nucleaire opwerkingsinstallatie in Europa, gebouwd in Dessel. Na afloop van het project keerden de Europese partners huiswaarts. Ook in België ging de verzamelde expertise niet verloren. Belgoprocess was geboren.”

Fiche:

  • omschrijving: expertisecentrum voor een veilige verwerking van radioactieve stoffen
  • aantal medewerkers: 300
  • locatie: Dessel

BP_logo

Belgoprocess – Gravenstraat 73 – 2480 Dessel – T 014 334 111 – info@belgoprocess.be – www.belgoprocess.be

Eerdere Artikelen