BEAUTY GALORE

Door jezelf te verzorgen werk je mee aan een mooiere samenleving: degusteer dus deze schoonheidsinformatie en verbeter de wereld. Flacon per flacon.

De prijzen van gezichtscrèmes lopen soms hoog op voor piepkleine flacons vol bedenkelijke ingrediënten als kaviaar en koeienmelk. Gelukkig is al meermaals wetenschappelijk bewezen dat ook goedkopere crèmes even goed kunnen werken.

Door Katrin Swartenbroux (tekst)

en debora lauwers (illustratie)

Smeren kan je leren

Dat je dagelijks maar best wat crème aanbrengt om je huid gezond te houden hebben de meesten onder jullie wel begrepen. Toch weten velen de esthetische klepel niet hangen, en kopen op goed geluk in de hoop de teint te verbeteren en de ouderdomsverschijnselen te verslaan.

Op de verkeerde manier en met de verkeerde producten smeren is echter –soms zelfs letterlijk – boter aan de galg. Daarom dit bijzonder smeuïg artikel voor zij die denken dat Glycerine enkel de naam is van dat in de jaren ‘90 bekende succeshitje van Bush.

Weet wat je smeert

Er zijn 1.001 gezichtscrèmes op de markt, ieder met een andere werking, een speciaal ingrediënt of een zoveelste revolutionaire theorie. Door het overaanbod is het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien, maar wie rustig blijft zal de parfumerie toch met de juiste producten verlaten.

Bepaal allereerst je huidtype: het spreekt voor zich dat vette huidjes niet gediend zijn met rijke crèmes. Over het algemeen spreekt men van een droge huid, een gevoelige huid, een vochtarme huid, een normale huid, een gecombineerde huid of een vette huid. Ieder beautymerk heeft een heel gamma aan producten die afgestemd zijn op de verschillende huidtypes. Het is dus niet zo dat er geen hydraterende crèmes bestaan voor de vette huid of peelings voor de droge huid; de samenstelling is gewoon anders.

We kunnen vier grote groepen van crèmes onderscheiden:

• Regenererende crèmes: ze voeden de huid intensief en stimuleren de celproductie.

• Herstellende en beschermende crèmes: deze crèmes herstellen en beschermen de huid tegen schadelijke invloeden zoals UV-straling en luchtvervuiling.

• Anti-rimpelcrèmes: deze verminderen en verzachten de rimpels en fijne lijntjes.

• Combinatiecrèmes: crèmes die verschillende werkingen combineren, zoals een regeneregende anti-rimpelcrème of een niet-comodogene hydraterende crème.

De prijzen van gezichtscrèmes durven wel eens de spreekwoordelijke pan uit swingen. Honderden euro’s voor piepkleine flacons vol bedenkelijke ingrediënten als kaviaar en koeienmelk; een mens zou voor minder teruggrijpen naar de trouwe blauwe pot NIVEA. Gelukkig is al meermaals wetenschappelijk bewezen dat ook goedkopere crèmes even goed kunnen werken. In augustus 2010 maakte het Amerikaanse consumentenmagazine Prevention een wetenschappelijke rangschikking van de meest effeciënte huidcrèmes. Producten uit het midden-segment als Vichy, Helena Rubinstein en RoC, maar ook drogistmerken L’Oréal en Diadermine scoorden bijzonder goed.

Weet wanneer JE smeert

Uiteraard heb je aan één potje crème niet genoeg. Waarom hebben badkamerkastjes anders zoveel schappen? Niet om een voorraadje oorstokjes aan te leggen. Er is een gepaste gezichtscrème voor ieder moment, en je doet er goed aan een aanzienlijke collectie aan te leggen.

Het verschil tussen dag- en nachtcrème heeft iedereen ondertussen wel begrepen; dagcrèmes zijn bedoeld als bescherming tegen invloeden van buitenaf, terwijl nachtcrèmes de huid vooral voeden en herstellen. Je moet echter niet alleen letten op het verschil van dag en nacht; ook de seizoenen spelen een rol in onze huidverzorging.

Tijdens de wintermaanden zorgt de gruwelijke combinatie van koude buitenlucht en droge verwarmingslucht ervoor dat rond de maand februari onze gezichtshuid – net als onze eens zo moedig gemaakte goede voornemens – aan diggelen ligt. Rode, ruwe vlekjes, droogtelijntjes en een vale teint kunnen voorkomen worden door aangepaste producten te gebruiken die doorgaans milder zijn voor de huid en minder agressieve bestanddelen bevatten. In de winter mag je dagcrème ook wat rijker zijn, en kan je eventueel nog een laagje vaseline of uiercreme op de droogste plekken smeren.

In de zomer hoeft je gezichtscrème niet meer uitermate vettig zijn, maar spendeer je extra aandacht aan het reinigen en beschermen tegen de zon. Hetzelfde geldt uiteraard voor bodylotions: in de winter behandel je de ruwe plekken als ellenbogen en knieën met extra zorg en kies je voor een crème die snel intrekt. Snel, want minutenlang in je nakie staan rillen in de badkamer vooraleer je je trui opnieuw kunt aantrekken draagt niet meteen bij tot het smeercomfort van het product.

In de zomer kan je je huid dan weer een gezonde glans geven door het gebruiken van een lichaamsolie die je over je zonnecrème aanbrengt. Extra tip: bodylotion trekt sneller in wanneer deze wordt ingesmeerd op een vochtige, warme huid, wanneer de poriën nog open zijn. Bewaar dus altijd een fles in de douche!

Weet hoe JE smeert

De manier waarop je smeert heeft ook veel invloed op de werking van je crèmes. Breng je dag- en nachtcrème aan op hals en gezicht met kleine, cirkelvormige opwaartse bewegingen om het product goed te laten intrekken, de huid te masseren en de bloedsomloop te stimuleren.

Oogcrèmes en serums werken dan weer beter wanneer ze door middel van zachte klopjes met de vingertoppen in de huid worden getrommeld. Wees nooit te ruw!

Eerdere Artikelen