Baas over oudere medewerkers: wat nu?

Je scoort uitstekend op je werk en dat is ook je superieuren niet ontgaan. Gevolg: een welverdiende promotie. Daardoor moet je ook oudere medewerkers aansturen. Maar aanvaarden die wel de insignes van een jong veulen? Omzeil de valkuilen met deze vier tips!

02G62302_low

1. Behandel iedereen op gelijke voet
Wie weet sluimert er ergens in je achterhoofd het vooroordeel dat een oudere medewerker sneller op zijn lauweren rust of minder productief is. Schuif die gedachte maar meteen van de baan en scheer iedereen over dezelfde kam. Anders bestaat de kans dat je die rijpere collega’s tegen de haren in strijkt, en dat wil je absoluut voorkomen, want plots worden ze misschien daadwerkelijk minder efficiënt en flexibel. En daar heb jij geen zin in, als je de doelstellingen van je team wil behalen.

2. Kies voor een open communicatie
Bepaalde oudere medewerkers hebben geen enkel probleem met een jongere chef, andere dan weer wel. Analyseer persoon per persoon hoe zij zich tegenover jou gedragen en ga met iedereen de dialoog aan. Breek het ijs met een neutrale opener als: “Zou het kunnen dat je het wat moeilijk hebt met mij in een leidende rol?” Zeg hen ook hoe je tot die indruk gekomen bent en geef hen de kans te vertellen hoe ze zich bij jullie werkrelatie voelen. Zo ontstaat wederzijds begrip en kan je correcte afspraken maken over hoe jullie in de toekomst met elkaar zullen omgaan.

3. Apprecieer hun metier
Niets doet een mens zoveel deugd als een schouderklopje of een blijk van waardering. Sowieso is de kans reëel dat oudere medewerkers over meer expertise beschikken. Aanvaard dat en laat hen bepaalde verantwoordelijkheden op zich nemen. Peil naar hun mening als jij knopen moet doorhakken, of neem beslissingen in onderling overleg. Vanuit hun knowhow zijn ze soms beter geplaatst om te oordelen, bijvoorbeeld over welke machine het best kan worden aangekocht. Zij zullen zeker appreciëren dat je hun mening hebt gevraagd en zich zelfs neerleggen bij een beslissing die anders is dan wat zij zouden hebben gedaan, maar dan wel op voorwaarde dat je dit motiveert.

4. Wees voorzichtig met veranderingen
In al je enthousiasme over je nieuwe verantwoordelijke rol, voel je misschien de drang om alles meteen over een andere boeg te gooien. Die aanpak kan een averechts effect hebben, want het zal je medewerkers het gevoel geven dat ze hun werk al die tijd niet goed hebben aangepakt. Neem daarom eerst de tijd om de huidige workflow te bekijken en te analyseren. Luister naar de tips die het personeel aanreikt om alles vlotter te laten verlopen en vertaal dat eventueel in bepaalde veranderingen. Zeker als jouw ideeën aansluiten bij hun mening, zullen ze jouw nieuwe aanpak ondersteunen. Geef hen de kans om opbouwende kritiek te geven op je voorstel, zonder je persoonlijk aangevallen te voelen.

Eerdere Artikelen