De Audi Q3 en Range Rover Evoque mogen zich dan elk op een ander marktsegment richten, als Sport Utility Vehicle hebben ze alvast gemeen dat ze op het Brusselse Autosalon hun Belgische ‘première’ beleven. We brachten de twee it-cars van 2012 alvast samen.
Het succes van SUV’s hangt samen met het baanbrekende design en het subjectieve gevoel van avontuur en vrijheid. Even uitbreken uit de dagelijkse sleur, met een auto die je daar niet van zal weerhouden.
DOOR EDUARD CODDÉ (TEKST)
EN KRISTOF VRANCKEN (FOTO’S)
Klant is koning en dat heeft de auto-industrie goed begrepen door een veelheid aan verschillende koetswerkvarianten aan te bieden in al even gevarieerde formaten. Sommige vormen spreken meer tot de verbeelding dan anderen. Dat verklaart het succes van de SUV (Sport Utility Vehicle), de moderne interpretatie van de ruwe, utilitaire terreinwagen. Het design van een SUV roept avontuur voor de geest, helpt de bestuurder ten minste geestelijk uitbreken uit de dagelijkse sleur en laat een gevoel van vrijheid opborrelen…
AANDACHTSTREKKERS
De Audi Q3 en Range Rover Evoque zijn weliswaar niet direct met elkaar vergelijkbaar, maar zijn beiden nog erg nieuw op onze wegen en zullen met zekerheid grote belangstelling genieten op de 90e editie van het Brusselse Autosalon (12 – 22/01/2012). Of het een commercieel succes zal worden bij het Belgische publiek? Goh. Even de feiten.
De Audi Q3 plaatst zich hiërarchisch onder de Q7 en Q5 en is de voorlopig laatste nieuwkomer in de Q-modellenreeks, al wordt er al druk gesproken over een nog compactere Q1. Hij neemt hoofdzakelijk de BMW X1 in het vizier, in afwachting van een Mercedes-Benz die in dit segment voor wat tegenwind zorgen kan.
De meeste Q3 kopers zullen zich tevreden stellen met de op de voorste as aangedreven versie, uitgerust met de 136 pk sterke 2.0 TDI dieselmotor. Zelf reden we met de permanent op vier wielen aangedreven quattro-uitvoering, wat gepaard gaat met een tot 163 pk opgevoerd vermogen voor dezelfde 2.0 TDI en ook nog een S-tronic schakelmechaniek oplevert. Dat betekent een versnellingsbak met dubbele koppeling, die de sportiviteit van een handgeschakelde bak paart aan het comfort van een automaat.
Hoe men hem ook kiest, de Q3 is er niet op belust de geëffende paden te verlaten. Wie zich door de looks laat verleiden, komt bedrogen uit. Wie zich op avontuurlijk pad begeeft, zal het voelen. Dat belet uiteraard niet dat de vierwielaandrijving van de Q3 een belangrijke bijdrage kan leveren tot meer rijveiligheid onder slechte weersomstandigheden. Ontegensprekelijk zal hij een aangename reisgezel zijn voor de jaarlijkse wintervakantie, voor zover hij geholpen wordt door een zorgvuldig gekozen stel winterbanden.
De Audi Q3 biedt ondanks relatief bescheiden afmetingen – 4.385 mm lang en 1.608 mm hoog – een ruim interieur met de vermaarde Audi-afwerking die als steeds puik is. Anders dan de erg bescheiden off-road prestaties zijn de mogelijkheden tot personaliseren meer dan overvloedig. Zowat alle comfort- en veiligheidsuitrusting uit de topmodellen van het merk sieren de optielijst van de Q3.
OPTIE OP DE OPTIE
De geïnteresseerde koper heeft dus heel wat werk voor de boeg en kan best de rekenmachine bij de hand houden. Audi laat zelfs een Isofix-bevestiging voor kinderzitjes bijbetalen… Tot de aanraders behoren de Xenon Plus koplampen (1.179,75 €) wat niet alleen staat voor een betere zichtbaarheid, maar ook de elegante LED-dagrijlichten als contourbelijning van de koplampen toevoegt. De achterlichtblokken worden met deze optie ook uitgerust met LED-lichttechnologie. Als optie op de optie is de ‘headlight assist’ aan te bevelen. Deze regelt automatisch het omschakelen tussen dimlicht en grootlicht, wat ook op onze Belgische wegen zinvol is nu minister Crevits het licht heeft uitgedraaid. Voor een hightech sfeertje aan boord zorgt het LED-interieurverlichtingspakket, dat 284,35 € wordt aangerekend.
Maar hoe voelt het nu om met zo een Q3 te rijden? Welnu, de 2.0 TDI quattro werkt zich bijzonder vlot door het verkeer. Hij reageert alert op het gaspedaal, schakelt haast onmerkbaar en klimt monter in de toeren. Hoewel de S-tronic voorziet in een ‘S’-stand en ook manueel schakelen toelaat, konden we het uitstekend vinden met de gewone ‘D’-stand. De auto laat zich snedig door bochten sturen en heeft daarbij geen last van schommelbewegingen. Bij remmen op slecht wegdek heeft hij wel neiging tot deinen, maar algemeen gesproken is het comfort aan boord zeer goed. Dat geldt ook voor het akoestisch comfort onder alle omstandigheden.
Het is alleen jammer tot ronduit irritant hoe we worden toegesproken door de Hollandse stem van het navigatiesysteem. Bovendien lispelt de opgenomen stem en is ze niet in staat namen in een andere taal enigszins verstaanbaar uit te spreken. Een vaststelling die niet strookt met de premium-indruk die Audi wil en kan maken.
Range Rover designrevolutie
De Range Rover Evoque slaat een heel nieuwe weg in voor het merk met zijn 40 jaar rijke traditie. De vertrouwde rechthoekige lijnen zijn nergens meer te bespeuren en maken plaats voor een sportief en zeer dynamisch geïnspireerd design. Liefst 100 ingenieurs werden op dit project voor de sportiefste Range Rover uit de geschiedenis van het merk gezet. Dat heeft alles te maken met het grote potentieel dat het merk de komende jaren ziet voor SUV’s. Zo zullen er tegen 2017 wereldwijd 18 miljoen SUV’s verkocht worden. Het luxesegment, goed voor 900.000 stuks, stijgt met meer dan 25 percent.
De Evoque debuteert dubbel: als 5-deurs met een totale lengte van 4.365 mm en als 3-deurs coupé, die net 1 cm korter uitvalt. Hij is een kleine halve meter korter dan een Range Rover Sport en zelfs 115 mm korter dan een Land Rover Freelander. Ondanks zijn compacte afmetingen is het een best praktische auto met min. 550 l kofferruimte – goed voor twee golftassen – en een 1.000 mm doorlaadbreedte tussen de wielkasten.
SUV’s zijn niet bepaald de lievelingen van de groene jongens en meisjes en daar wil de Evoque verandering in brengen. Zo zijn motorkap en dak uit aluminium vervaardigd. De verwerkte materialen zijn voor 85% recycleerbaar. Met zijn 1.600 kg is hij haast een pluimgewicht in zijn categorie en alvast 35% lichter dan een Range Rover Sport. In elke Evoque is er 16 kg gerecycleerd plastic verwerkt.
Zoals heel wat kopers dat willen, is de Evoque ook leverbaar als voorwieltrekker met een 150 pk sterke 2.2 dieselmotor. Deze configuratie stelt zich tevreden met gemiddeld 5,0 l/100 km en laat 133 g/km CO2-uitstoot opmeten. Nog nooit was een Range Rover zo groen… En bovendien laat de Evoque – in tegenstelling tot de Q3 – uitstekende terreinprestaties optekenen. Een Range Rover waardig.
DOORWAADDIEPTE
Zo bedraagt de doorwaaddiepte 500 mm en is er 212 mm bodemvrijheid. De aanrijhoek bedraagt 25°, de overschrijdingshoek is 22° groot en de afrijhoek meet maximaal 33°. De bestuurder beschikt over de magische Terrain Response™ selectieknop, een exclusiviteit van het merk, waarmee een aantal terreinprogramma’s worden voorgeschoteld. Zover je de juiste keuze maakt, regelt de auto het vervolgens allemaal piekfijn en automatisch. Het is ronduit spectaculair te zien hoe de elektronica deze lifestyle-SUV met gemak door het terrein laat ploeteren!
Onder de motorkap stopt Range Rover de in samenwerk
ing met Ford en PSA nieuw ontwikkelde 2.2 turbodiesel, die 190 pk levert voor de 4WD. Het is een prachtig stuk motortechniek, met een hulpsysteem voor koudstart, constante temperatuurcontrole voor de turbowerking, watergekoelde turbo, common rail voeding met max. 1.600 bar druk en tot 5 injecties per cyclus. Op onze testwagen werd hij gevolgd door een 6-traps automaat.
Range Rover stelt de Evoque voor in drie aankledingvarianten: Pure, Dynamic en Prestige. In deze laatste worden 10m² Oxford-leder met dubbele stiknaden verwerkt. Deze aanpak sluit weliswaar een optielijst niet uit, maar maakt een aantal opties gunstiger door ze te bundelen. Dat geldt ook voor verschillende optiepakketten die de prijslijst voorstelt. Bij de speciale comfortuitrusting verdienen de programmeerbare airco (7d/week) en de Park Assist die de Evoque parkeert in een ruimte die slechts een meter groter is dan de auto, een vermelding.
De Range Rover Evoque weet te overtuigen door zijn dynamische wegkwaliteiten en houdt tevens de eer aan zichzelf als waardig vertegenwoordiger van een vermaarde off-road familie. Hij combineert een zachtere look met stoere prestaties en dat smaakt naar meer!