Ann Onghena, VAN HOORICK KEUKENBANKET Van Hoorick

Ann Onghena ruilde twee jaar geleden een appartement boven haar drukke bakkerij Van Hoorick in Melsele in voor een stijlvolle nieuwbouw, ontworpen door Ante Architecten van Anne-Mie Noens. “Onze vroegere keuken was eigenlijk nooit écht privé, want zowel personeelsleden als leveranciers schoven regelmatig hun voeten mee onder tafel,” zegt Ann Onghena. “Het was een zeer klassieke keuken, onze nieuwe keuken moest helemaal anders worden.”

DOOR JAN DIRKX (TEKST EN FOTO’S)

Ann Onghena wist op basis van haar vorige keuken een aantal specifieke wensen te formuleren. Zo opteerde ze voor een strak geheel, zonder al te veel hoekjes en kantjes. “Het moest een ruime werkplaats worden. Aansluitend op het kookeiland wou ik graag een tafelgedeelte, dat dezelfde breedte heeft als de rest van het geheel.” In plaats van de gebruikelijke standaard 90 cm werd het 120 cm breed. “Mijn kinderen mogen dan al uitgevlogen zijn, regelmatig vallen ze nog eens binnen en dan schuiven ze graag aan in moeders kookparadijs.”

KOKEN MET TANGHE

Ann geniet van de ruimte in haar keuken en kookt er héél graag. Ze besteedt er beduidend veel tijd aan. Daarna geniet ze van haar mooi binnentuintje, waar ook een eettafel staat om daar te genieten van een lekkere maaltijd. “Bij onze vroegere keuken moesten we het hele huis doorwandelen om in de tuin te geraken, dat is goed voor een keer,” zegt ze, “maar daarna blijf je gemakshalve gewoon in de keuken eten.” In de hoek van de keuken hangt nu ook een tv aan de wand en dat vindt ze best handig. “Ik ben altijd rond half zeven thuis en dan vind ik het fijn om te horen wat Wim De Vilder of Martine Tanghe over de wereld te vertellen hebben,” lacht ze.

Het was een bewuste vraag aan architecte Anne-Mie Noens – die ook de keuken uittekende – om het strakke en witte geheel in Corian kunststof te combineren met warme houttonen op de vloer en aan de wand. “Ik zie graag die volledig witte combinaties die in gespecialiseerde tijdschriften staan, maar ik wil nu ook weer niet een te kille, cleane keuken. Vandaar dat we op de vloer voor Amerikaanse notelaarparket hebben gekozen en voor de kasten fineerhout van dezelfde soort. Er is een koele berging en wat we bijzonder handig vinden, zijn de deuren, die we in de kast kunnen wegschuiven.”

STEAMER

In deze wand is ook een steamer en een koffiezetapparaat ingepast. “De steamer is echt een van mijn favorieten,” zegt Ann. “Je kan binnen de kortste tijd aan tafel voor een lekkere en gezonde maaltijd. Onder dit toestel zit een warmhoudschuif, handig om je borden voor te verwarmen.”

Op het kookeiland zelf is er naast het tafelgedeelte, een spoelbak – “een exemplaar met afgeronde hoeken en een stuk onderhoudsvriendelijker” – met daaronder de afwasmachine. In tegenstelling tot alle ander toestellen is de oven niet van Miele, maar van Smeg. Het toestel is immers 90 cm breed zodat er twee schotels naast elkaar in kunnen.

Het kookgedeelte bestaat uit drie elementen: een gasfornuis, een inductieplaat en een teppanyaki plaat. “Daar geef ik toe dat ik me wat heb laten misleiden door een tv-kok, die dit systeem nogal de hemel in prees. In de praktijk is er gewoon erg weinig plaats voor de kookpotten, omdat de scheiding tussen de verschillende delen té klein is. Vier potten kan ik er nooit tegelijk kwijt,” zucht Ann.

www.bakkerijvanhoorick.be

Eerdere Artikelen