Mag klant in WCO mij dwingen tot dure kwijtschelding en betalingsgemak?

De wet laat toe dat schuldeisers onderling op verschillende manieren behandeld worden in een reorganisatieplan.
De wet laat toe dat schuldeisers onderling op verschillende manieren behandeld worden in een reorganisatieplan.

 

Vraag: Onze klant voert een procedure van gerechtelijke reorganisatie (‘WCO’, wat staat voor Wet Continuïteit Ondernemingen). Die klant dwingt mij via zijn reorganisatieplan tot een dure kwijtschelding en betalingsgemak, bovendien krijg ik uiteindelijk minder dan sommige andere schuldeisers. Mag dat zomaar?

Inderdaad, de wet laat toe dat schuldeisers onderling op verschillende manieren behandeld worden in een reorganisatieplan. De wet bepaalt immers dat een gedifferentieerde regeling voor bepaalde categorieën van schuldvorderingen, op grond van de omvang of van de aard ervan, tot de mogelijkheden behoort. Het Grondwettelijk Hof oordeelde al vrij vlug dat zulke differentiatie wel ‘redelijk verantwoord’ moet zijn. Recentelijk werd daar door het Hof van Cassatie aan toegevoegd dat een gedifferentieerde behandeling van schuldeisers ook ‘functioneel’ moet zijn, dit wil zeggen afgestemd op het behoud van de onderneming als economische entiteit en dus niet louter disproportioneel door de debiteur kan worden bepaald. De praktijk zal duidelijk maken wat hieronder concreet verstaan moet worden.
Onze tip: controleer in voorkomend geval steeds wat de exacte reden is waarom een andere schuldeiser beter ‘bediend wordt’ dan uw onderneming. Komt u deze reden geenszins ‘functioneel’ of ‘redelijk’ voor, vraag dan raad. Mogelijk kunnen uw opmerkingen er alsnog toe leiden dat het schadelijke reorganisatieplan wordt aangepast in uw voordeel of zelfs gekelderd wordt wegens strijdigheid met de openbare orde!

foto VM49 Ivan Reyns_Manager 63-6_u_lowMr. Ivan Reyns
Reyns Advocaten
www.reyns-advocaten.com

Eerdere Artikelen