In 2008 maakte de crisis een einde aan de jarenlange opbouw van financiële buffers door de Vlaamse KMO’s. Analyse van knipperlichten, zoals falingen, het daarmee gepaard gaande jobverlies en dagvaardingen, wijst bovendien op een erg moeilijk 2009 en 2010. Het is dankzij deze opbouw van buffers tijdens de voorbije jaren dat de KMO’s vandaag stand kunnen houden.
Het is ook duidelijk dat de buffers slinken. Naarmate de crisis aanhoudt, zal moeten blijken of ze voldoende zijn. Dat zijn enkele belangrijke conclusies van het tweede KMO-rapport Vlaanderen van Unizo en Graydon, een vrijwel volledige analyse (96,1%) van de meest recente jaarrekeningen van de 502.803 Vlaamse eenmanszaken en vennootschappen met minder dan 50 werknemers.
Het rapport is te raadplegen op www.unizo.be/kmorapport en bevat alle paramaters om de evolutie van de financieel-economische gezondheid van Vlaamse KMO’s te bepalen. Het geeft een overzicht van de KMO’s per gewest, volgens leeftijdscategorie, volgens juridische vorm, volgens sector en volgens aantal werknemers.