“Regelmatig kort verzuim is een potentiële voorbode van langdurige afwezigheid.”
Herhaaldelijk kort verzuim is belangrijk signaal. Een medewerker die om fysieke of mentale redenen maandenlang op non-actief staat: het is voor niemand aangenaam. Anticipeer daarom vooraf zo goed mogelijk op de signalen. Huget Désiron, zaakvoerder van adviesbureau ACT Désiron, geeft enkele cruciale tips.
Tip 1: Gebruik de preventiedienst
Huget Désiron: “Oudere medewerkers zijn minder afwezig, maar doorgaans duurt hun afwezigheid wel langer. Hou daarom als werkgever alles goed in het oog. Zo verkeren mensen die een paar keer kort afwezig waren in de risicozone. Opeenvolgend kort verzuim heeft een belangrijke signaalfunctie: als de personeelsdienst zoiets detecteert, kan contact met de arbeidsgeneesheer nuttig zijn. Op basis van zijn advies kan bepaald worden welke acties wettelijk mogelijk zijn en wat er menselijk gezien wenselijk is. Is er sprake van ernstige fysieke problemen, mentale over- of onderbelasting, dan kan de (interne of externe) preventiedienst worden ingeschakeld.”
Tip 2: Houd contact
“Uit het oog, uit het hart. Zeker langdurig afwezige medewerkers ervaren dat vaak zo. Een van de succesfactoren van een geslaagde terugkeer, is dat iemand binnen het bedrijf tijdens de afwezigheid regelmatig bij de werknemer informeert naar zijn toestand. Dat wordt geapprecieerd. In geval van beterschap, kan je voor specifieke functies de medewerker ook progressief opnieuw tewerkstellen: bijvoorbeeld starten met een week van dagelijks twee uur, dan evolueren naar vier uur, enzovoort.”
Tip 3: Zoek naar de oorzaak
“Bij mensen met een burn-out is het belangrijk om te weten welk aspect van de job er te veel aan is: het volume, de inhoud … Als één specifieke factor de uitoefening van de job verstoort, kan je het probleem soms oplossen met een andere functie. Ook een probleem in de privésfeer kan aan de basis liggen. In dat geval moet worden bekeken of de persoon door weer aan de slag te gaan vlotter uit de put zal klauteren, of net niet.”
Tip 4: Laat de medewerker in zijn waarde
“De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen, zei mijn vader altijd. Maak daarom niet de fout een opnieuw startende medewerker te betuttelen, maar laat hem in zijn waarde. Het enige wat telt: kan de medewerker zijn job nog uitoefenen? Het mag geen bezigheidstherapie worden.”