Zes tips voor maximale productiviteit op tropisch warme dagen
Hoe aangenaam de zomerzon ook aanvoelt, een te warme werkomgeving blijft een domper op de werkvreugde. Als werkgever heeft u er alle belang bij dat werknemers gemotiveerd aan hun werkdag starten, ook al belooft het tropisch warm te worden. Maar wat kan u ondernemen bij zomerse temperaturen? Hoe vermijdt u dat werknemers wegsmelten achter hun bureau? En hoe gaat u om met werknemers die zich in strandkledij hullen? Marijke Coussement van Partena geeft zes zomerse tips.
- Juiste maatregelen treffen
“U bent verplicht een risicoanalyse uit te voeren van de thematische omgevingsfactoren op de arbeidsplaats, zoals de luchttemperatuur, relatieve luchtvochtigheid, luchtstroomsnelheid … Op basis daarvan moet u een actieplan opstellen in geval van te warm weer: het ter beschikking stellen van verfrissende dranken, technische maatregelen zoals luchtbevochtigers, het verschaffen van beschermende kledij … Ook een creatievere maatregel, zoals het aanbieden van een ijsje op de werkvloer, kan de warmte doen vergeten.”
- Drempelwaarden respecteren
“Het actieplan treedt in werking vanaf een bepaalde drempelwaarde op basis van de WBGT-index (Wet Bulb Globe Temperature). Deze varieert naargelang het soort job: vanaf 29 °C voor zeer licht of licht werk (kantoorjob of zittend manueel werk), vanaf 26 °C voor halfzwaar werk (staande arbeid), 22 °C voor zwaar werk (staande arbeid met veel verplaatsingen en tillen) en 18 °C voor zeer zwaar werk.”
- Geen arbeid, geen loon
“Als de drempelwaarde van de WBGT-index is overschreden en het onmogelijk is om verder te werken, voorziet de wet niet in behoud van loon op basis van de regel: geen arbeid, geen loon. Toch kunnen arbeiders, als aan de nodige voorwaarden voldaan is, recht hebben op een werkloosheidsuitkering in het kader van tijdelijke werkloosheid wegens slechts weer. Bedienden daarentegen hebben nooit recht op loon, noch op een werkloosheidsuitkering. Om loonverlies op te vangen, kan beslist worden dat de bediende vakantie/inhaalrust opneemt. Maar hij kan hier niet toe gedwongen worden.
Indien gedurende de dag beslist wordt om het werk neer te leggen, hebben werknemers recht op een gewaarborgd dagloon. In de bouwsector geldt een specifieke regeling: de werkgever moet de helft van het loon betalen, de andere helft wordt betaald via het systeem van weerverletzegels door het Fonds voor Bestaanszekerheid.”
- En strandkledij?
“Zwoele temperaturen zullen werknemers in de verleiding brengen om in strandkledij op het werk te verschijnen. Het dragen van de gepaste kledij omwille van gebruik, veiligheidsredenen of hygiënische redenen kan opgelegd worden in een CAO (horeca, voedingsnijverheid …). Bij gebrek aan een sectorale CAO, kan u als werkgever eigen kledijvoorschriften in het arbeidsreglement opnemen, als deze zonder discriminatie en objectief opgelegd worden aan alle werknemers of aan een bepaalde categorie van werknemers, bijvoorbeeld vertegenwoordigers.”
- Flexibele arbeidsuren
“Om de warmste uren van de dag te vermijden, kan er in onderling overleg beslist worden om het werk vroeger of later aan te vangen. Een bijlage aan de arbeidsovereenkomst met het gewijzigde uurrooster, ondertekend door beide partijen, moet dan toegevoegd worden aan de arbeidsovereenkomst. U moet wel rekening houden met de wettelijke of sectorale regels rond nachtarbeid. Bijkomend moet u ten minste 24 uur op voorhand in de bedrijfslokalen een gedagtekend en ondertekend bericht van ‘tijdelijke wijziging van het uurrooster’ ophangen.
Werknemers met een glijdend uurrooster kunnen zonder enige aanpassing van hun uurrooster vroeger starten.”
- Thuiswerk: een laatste redmiddel
“Ondanks alle maatregelen zullen bepaalde werknemers de warmte toch moeilijk kunnen verdragen en hun werk niet optimaal kunnen uitvoeren. Thuiswerk kan dan soelaas brengen. U kan thuiswerk steeds toelaten voor zover dit praktisch en organisatorisch mogelijk is. De specifieke reglementering voor thuisarbeid of telewerk geldt in dit geval niet. Het gaat immers om een occasionele vorm van thuiswerk.”